Wie? Kuyckx? Het wielrennen van de jaren 80 – mijn tienerjaren – volgde ik beter, maar dat me sommige namen uit de decennia erna niet bekend voorkomen, verbaast me. Jan Kuyckx wordt in 2008 namens Landbouwkrediet tweede in een heuse klassieker.

Eh, nou ja, klassieker… In de genoemde jaren 80 was dat het geval. Toen was Parijs-Tours, ofwel de Grote Herfstprijs, een van de zes grote klassiekers. Milaan-San Remo, Vlaanderen, ‘Roubaix’, L-B-L, Lombardije én de Herfstprijs. Dat waren ze.

Dat is al een tijdje niet meer zo maar de winnaar is vaak nog wel een grote naam. De afgelopen jaren bereiken onder andere Greg Van Avermaet, John Degenkolb, Oscar Freire en Matteao Trentin als eersten de finish. De editie van 2008 wordt een prooi voor Philip Gilbert. Hij rijdt vlak voor de finish voorbij een kopgroepje van vier. Kuyckx is de snelste van het viertal en wordt tweede.

Jan Kuyckx wint in zijn profcarrière onder andere ritten in de rondes van Rioja, Oostenrijk en België. Wikipedia meldt ook nog een efedrine-incidentje. Daarop wordt hij, ook in 2008, betrapt. Aan het eind van het jaar volgt er vrijspraak. Hij kan bewijzen dat het om een gewone hoestsiroop gaat.

De Jan Kuyckx van 2018 is fietsenmaker.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)