HET IS KOERS!

Jasper durft te wachten

Wie het langst wacht, wint. Zo in 5 woorden samengevat lijkt het simpel, maar het is het moeilijkste wat er is: wachten tot het goede moment om full speed te sprinten. Geduld is toch al niet mijn unique selling point, dus mijn hoogachting voor Jasper Stuyven (Leuven, 17-4-1992, Trek-Segafredo) is nog groter geworden dan-ie al was.

In de aanloopweek naar Milaan-Sanremo hoorde ik dat er een uitzending van start tot finish zou zijn. Monument 1 van 2021 een hele zaterdag lang! Zo’n Italiaanse dag was net wat ik nodig had nu het allemaal nog maar niet opschoot met de virusbestrijding en de warme lentezon.

Jeroen Vanbelleghem (JVB) kreeg in een andere live uitzending van Eurosport een mail dat hij dit hoogtepunt mocht presenteren. Daar schrok hij wel even van, want nu hij vanaf 09.30 uur moest performen kon hij ’s morgens niet hardlopen.

Ook ik schrok, want ik had nog steeds de Eurosport Player niet. Dat was de enige manier om deze marathonuitzending te bekijken. Het ‘gewone volk’ kon pas vanaf 12.45 uur live tv-kijken.

Toevallig liep er net een aanbieding voor deze fijne app, ik betaalde en begon schoorvoetend te downloaden. Voor de zekerheid: Eurosport – kijk gerust naar een andere zender – wees verdraagzaam.

Aan de Aarschotsesteenweg 2 in Betekom, België ligt het chocoladeatelier van de neven Stuyven. Al eerder produceerden ze daar bidons en andere fietschocoladekunst. De prijs die Stuyven kreeg kon ik niet goed zien, maar het leek een cirkel van 4 slanke, in tinten roze variërend, bananen waarvan de een met zijn kop in de staart van de ander beet. Stilistisch echt wel iets voor een chocoladekrans, misschien nog een podiumpje van witte chocola in het midden maken voor Stuyvens naam met eretitel.

Die zaterdag 20 maart was het me nog steeds niet gelukt om de app op mijn Samsung tv uit 2014 te zetten. Samsung gaf Eurosport de schuld en vice versa. Gelukkig mocht ik kijken bij de overbuurman, die de app met mijn inlog wél had kunnen installeren omdat hij een casting kastje had. JVB had voor de ochtend co-commentator Bobbie Traksel (BT) en vanaf 12.45 uur zou deze gewisseld worden voor Karsten Kroon (KK).

Een kopgroep reed weg en urenlang gebeurde er niks groots, behalve natuurlijk dat er een Nederlander mee was: Taco van der Hoorn (De Zilk, 4-12-1993, Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux) in een snelpak.

JVB en BT praatten onderhoudend over koffiekoeken, cappuccino, een cursus barista volgen en gooiden al vroeg een prijsvraag de ether in: hoeveel minuten zou de uitzending duren. De twee winnaars zouden een Tour de France XBOX spel krijgen.

Terwijl het peloton door het prachtige landschap slingerde maakte ik snel een Twitteraccount aan om te kunnen reageren. De laatste zouden wel eens de eersten kunnen zijn, dacht ik nog.

Tot mijn verbazing bleek JVB de Eurosport Player ook nog niet te hebben. BT zei dat JVB ‘geluk had, want op Samsung tv’s zit die app al.’ Echt niet, Bobbie!

KK had weer opstartproblemen met zijn apparatuur en de app-volgers vingen een flard gefrustreerd telefoongesprek met JVB op, maar na een half uur was hij dan toch in de uitzending, had JVB zijn bij zijn vrouw bestelde pannenkoeken op en zagen wij de hele dag geen hinderlijke reclameblokken. Misschien beginnersgeluk.

Het was een fantastische marathonuitzending van 452 minuten met een sympathieke winnaar, die ook geen seconde langer had moeten wachten.

PS De busparty van Stuyven en Snollebollekes zien? Klik op het filmpje in de tweet

Exit mobile version