Vorige week werd hij Europees kampioen achter de grote motoren, maar een echte profploeg heeft Reinier Honig niet. Honig blijft fietsen, voor een ploeg of niet…

Met de EK-titel als resultaat. ‘Eindelijk mijn eigen beloften nagekomen’, zegt Honig in het Noordhollands Dagblad. In 2008, voordat hij prof werd op de weg, werd hij al eens tweede op het EK stayeren. Honig: ‘Toen riep ik: dit win ik nog wel een keer. Ik ben erg blij en opgelucht dat dit mij op 35-jarige leeftijd eindelijk gelukt is. Er is een last van mijn schouders gevallen.’

In 2009 ziet het er positief uit voor Honig en zijn carrière. In het shirt van Vacansoleil wordt hij vijfde in de Ronde van Piemonte. Hij verkast naar het Italiaanse Acqua & Sapone maar daar – en de jaren erna – blijven de allergrootste prestaties uit.

Honig weet in de meeste jaren wel een contract bij een ploeg te bemachtigen. Landbouwkrediet, Roompot, Vorarlberg, dat soort ploegen.

Makkelijk gaat dat niet altijd. Als zijn ploeg Crelan-Euphony eind 2013 ophoudt te bestaan, staat Honig op straat. Voor hem geen ploeg in 2014, en pas in april het continentale Vorarlberg. Maar ermee ophouden is er voor Honig niet bij. Tegen Wielerflits.nl, in 2014: ‘Vier van de vijf renners waren gestopt in mijn situatie, vermoed ik. Die gaan niet ergens rijden als ze er niet voor betaald krijgen. Die waren er op dat niveau niet meer aan begonnen. Maar ik voelde me niet te goed om bij een continentale ploeg te gaan rijden. Een stomme kermiskoers in België rijd ik ook met plezier, maar je wilt toch op een zo’n hoog mogelijk niveau actief zijn.’

Jos van Nierop