Knecht De Gendt wint, Zoetemelk is nog aan het skiën…

By |vrijdag 2 februari 2018|

Het is niet de belangrijkste wedstrijd van het jaar maar als je als ploeg alle ritten én het eindklassement wint, is dat best een bijzondere prestatie. 1980 is het jaar, TI Raleigh-Creda is de naam van de ploeg en de (Franse) rittenkoers heet de Ster van Bessèges. Drie etappes omvat ‘de Ster’ en eraan vastgeplakt zijn twee eendagskoersen.

Meest verrassend is – vind ik – dat de kopman van Raleigh, Joop Zoetemelk, niet aan de start staat omdat hij op skivakantie is. In Montgenèvre. Wielrenners die aan het begin van het wielerseizoen gaan skiën, dat is toch best raar? Nou ja, toen blijkbaar niet.

Ook Knetemann en Van der Velde maken geen deel uit van de ploeg die het dus presteert om alles te winnen. De twee eendagswedstrijden zijn allebei een prooi voor Leo van Vliet, waarna Franky de Gendt, een van de minder bekende ‘knechten’ van Raleigh, solo de eerste rit wint.

De zegereeks wordt voortgezet door Henk Lubberding en Jan Raas Hoeveel concurrentie er is weet ik niet maar in de door Lubberding gewonnen rit presteert de Raleigh-ploeg het om negen man mee te sturen in de kopgroep van in totaal zeventien renners. De kopgroep blijft vooruit en een oplettende De Gendt zit er ook bij. De laatste dag eindigt de Raleigh-Belg ook bij de eerste zodat zijn eerste en enige winst in een ronde een feit is.

Bron: Wielerrevue

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie