Kort interview met Jetse Bol

By |donderdag 3 augustus 2017|

Jetse Bol fietst momenteel de Vuelta a Burgos in voorbereiding op de Vuelta a España. Tot ieders verrassing staat Jetse na drie ritten op een negende plek en klimt hij beter dan zijn Colombiaanse ploeggenoten. Wij hebben via de verkoop van een T-shirt voor een deel zijn hoogtestages betaald en volgen hem daarom op de voet. Jetse was bereid om na de etappe van vandaag een paar vragen te beantwoorden.

HIK: Als ik het goed heb begrepen ben je door Manzana Postobon gehaald als aantrekker van de sprinter. Nu rijd je in de twee aankomsten bergop met de besten mee naar boven, voor de rest van de Colombiaanse klimgeiten. Hebben de echte klimmers uit het team een andere voorbereiding op de Vuelta of verras je hier jezelf en het team met deze prestaties?

BOL: Dat klopt, maar de afgelopen periode ben ik weinig op pad geweest met de sprinter. Ik ben ook niet alleen daarvoor bij de ploeg gehaald. Vooral ook met vanwege mijn ervaring, en dan specifiek als niet-klimmer; dus kasseienkoersen en vlakker werk. Ik ben nu gewoon in erg goeden doen en op mijn streefgewicht. Het is deels een verrassing, maar ik wist dat ik in goeden doen was. Maar negende worden in dit veld verbaast mijzelf ook wel.

HIK: Etappe 1 finishte op een soort van muur met een zevende plek als uitstekend resultaat. Wij waren alleszins verrast je daar te zien. En vandaag dan de koninginnenrit van deze meerdaagse met een aankomst op de Picòn Blanco, een klim van 8.5 kilometer aan 9% gemiddeld met sommige stukken aan 17%. Dat is geen muur meer, dat is een heuse berg. En ook hier ga je lang met de allerbesten mee naar boven en word je uiteindelijk negende. Schitterend resultaat. Supercompensatie na de hoogtestage, gewichtsverlies of een combinatie van beide? 

BOL: Het is een combinatie van factoren en al die losse factoren vormen een belangrijke factor op zichzelf. Een andere trainingsaanpak, twee hoogtestages (dank aan alle mensen die mij gesteund hebben!), een lager gewicht, meer vertrouwen, meer durf en daardoor meer genieten met een hogere moraal als resultaat. Dat tezamen resulteert in een negende plek op dit moment.

HIKOp een gegeven moment ben je nog één van de zeven renners die overblijven op de monsterlijke klim, nadat Landa zijn mini-Sky-train op kop heeft gezet om het tempo moordend te houden. Wat gaat er dan door je hoofd? 

BOL: Weinig. Ik wist eerlijk gezegd niet eens of alle vluchters al waren teruggepakt. Ik heb het oortje uitgedaan om te kunnen focussen. Ik wist wel dat ik voor een korte klassering reed, maar had geen idee of dat zesde of twaalfde zou zijn.

HIKBen je al eerder in je loopbaan op hoogtestage geweest en had dat toentertijd eenzelfde verbetering tot gevolg? Of moet dat effect nog komen en is dit het resultaat van doelgerichter trainen en eten in het algemeen?

BOL: Ik ben twee keer eerder op hoogtestage geweest, en ondervond toen ook een boost. Alleen niet zó goed als nu. Dat komt inderdaad vooral door een andere aanpak. Ik heb in Andorra echt geleefd als een monnik. De voorlaatste keer was in Utah met een Starbucks om de hoek ;-)

HIKBen je nu in absolute topvorm of voel je dat er richting de Vuelta nog een paar procentjes bij kunnen komen? Is je vorm van nu te onderbouwen met cijfers ten opzichte van bijvoorbeeld je optreden in Parijs Tours 2013 of je overwinningen in Olympia’s Tour?

BOL: Als het goed is, moet er nog steeds rek op zitten. De trainingsopbouw is zo ingedeeld dat ik eind augustus echt in topvorm zou moeten zijn. Ik ben erg benieuwd. Qua wattage ben ik weer iets sterker geworden. Wat het echte verschil maakt, is dat ik zes kilo lichter ben.

HIK: Wat is je doel in de Vuelta? Het team bijstaan in hun belangen als onderdeel van de sprinttrein of krijg je een vrije rol?

BOL: Tijdens de Vuelta heb ik een vrije rol. In vlakke etappes zal ik onze sprinter Molano proberen te lanceren voor de sprint.

HIK: Spelen je resultaten in de Vuelta a Burgos hierin mee en denk je dat die rol nog kan veranderen naar aanleiding van deze resultaten? 

BOL: Ik heb al een vrije rol en we gaan zonder uitgesproken kopman. Daarnaast, als er iemand beter is, dan werk ik graag voor diegene. Moeten ze alleen wel beter zijn ;-)

HIK: Manzana Postobon bestaat uit een roedel Colombianen, een Portugees, een Spanjaard en de Adelaar van Avenhorn. Ik neem aan dat de spreektaal Spaans is en dat gaat je inmiddels goed af. Heb je mensen binnen het team waar je vaak mee optrekt, of vaker mee op de kamer ligt? 

BOL: De kamerindelingen worden over het algemeen per koers bepaald en ze zorgen voor afwisseling. Ik lig nu op de kamer met Ricardo, mijn Portugese ploeggenoot. Ik ga proberen te regelen dat dit tijdens de Vuelta weer zo is. We hebben beiden het zelfde dag- en nachtritme en een brede muzieksmaak. Ik hou best van wat reggaeton of andere Spaanstalige muziek, maar met de nadruk op wat

HIKAl naar de dopingcontrole geweest? ;-)

BOL: We zijn een ProContinentale ploeg en doen dus mee aan het biologisch paspoort. Ook tijdens koersen ben ik al een paar keer gecontroleerd. Zelfs al zou ik nu scheel kijken van vermoeidheid, dan nog kan ik mezelf recht in de spiegel aankijken!

BOL: NO TE FUCKING RAJES!

Altijd leuk om te zien wat de renners zien. Ik vroeg Jetse om twee foto’s van wat hij op het moment van schrijven zag:

Bas Van Eijk

Bas Van Eijk

Bas van Eijk werkt thuis en ziet daarom alles van de Tour. En de rest van de wielerkalender. Werkt soms vanaf de Wahoo Kickr in Zwift.
Bas Van Eijk

Related Post

One Comment

  1. Bastiaan 03/08/2017 at 21:42 - Reply

    Leuk Bas! #hupjetse

Geef een reactie