La Fabrica is het geesteskindje van Christian Meier en zijn vrouw Amber. Hun slogan: ‘Life’s too short to drink bad coffee’ slaat spijkers met koppen. Met hun passie voor koffie en een knipoog naar het wielerverleden van Christian hebben de Meiers inmiddels een aardige monopoly in handen in het vredige wielermekka dat Girona heet.
Nog maar twee maanden is hij prof af, maar toch kan hij het niet laten de fiets (een prachtige Speedvagen) te laten staan. Net terug van een ritje door de Spaanse heuvels van Girona stapt Christian Meier zijn eigen wielercafé binnen. ,,Mijn lichaam moet nog een beetje wennen aan het leven van een ex-prof. Ik hoef niet meer elke dag te trainen en dat merk ik inmiddels aardig. Vooral qua recuperatie’’, zegt Christian met een glimlach.
Acht jaar geleden verhuisden Christian en Amber Meier naar het Spaanse Girona, maar niet om een café te openen. Christian zou full-time prof bij Garmin-Slipstream worden en omdat veel koersen zich in Europa zouden afspelen werd Girona de uitvalsbasis, niettemin omdat veel ploeggenoten zich daar al hadden gehuisvest. Lance Armstrong was de eerste die zich in de Noord-Spaanse stad nestelde, waarna velen zijn voorbeeld volgden. Momenteel wonen er zo’n zeventig profrenners, waaronder Daniel Martin, Robert Gesink en Steven Kruiswijk. ,,Het trainingsklimaat is hier fantastisch. Niet alleen qua weer, maar zeker ook wat betreft de routes en mensen”, vertelt Christian. ,,De Pyreneeën liggen op een steenworp afstand en ook naar de kust is het slechts een uurtje rijden. Bovendien is iedereen hier in Girona inmiddels gewend aan de aanwezigheid van de profrenners. Maar wat vooral aanspreekt is de sfeer. Girona heeft de hoogste ‘kwaliteit van leven’ van heel Spanje. Daarnaast zijn de transportmogelijkheden fantastisch. Het vliegveld van Barcelona is vlakbij, van waaruit je naar vrijwel elke plek kunt vliegen. ’’
Christian was geen veelwinnaar. Sterker nog, zijn palmares telt geen enkele overwinning. ,,Ik heb mezelf altijd voor de volle honderd procent ingezet als knecht. Een rol waarin ik me vrij gemakkelijk schikte vanaf het begin van mijn carrière. Het zal je verrassen, maar dat soort renners zijn toch lastig te vinden. Iedereen binnen de ploeg wist precies wat hij aan me had, juist omdat ik zelf niet de ambitie had een uitslag te rijden. Veel knechten willen af en toe toch zelf de kans krijgen om zich verder in de kijker te rijden, maar ik niet. Het is altijd een dankbare rol geweest die me veel voldoening gaf. Afgelopen jaar kwam voor mij het moment om te zeggen: ik stop er mee. Ik heb alles meegemaakt. Veel grote koersen gereden, met grote renners gekoerst en erg mooie overwinningen met de ploeg meegemaakt.’’
In 2014 reed Christian zijn eerste en laatste Tour de France, een hoogtepunt in zijn carrière waarna de Meiers aan het denken werden gezet. ,,Qua fysiek zat ik aan mijn top en toen kwam La Fabrica langzaam ter sprake, twee jaar eerder dan gepland. Amber en ik hadden altijd al het plan om een wielercafé te beginnen wanneer ik zou stoppen met fietsen, maar ze overtuigde me om dit eerder te doen. Ze zei: ,,Jij hebt jouw droom geleefd, maar ik wil nu iets voor mezelf. Waarom doen we het café niet nu?’’ Op een strand aan de Costa Brava ontstonden de eerste plannen voor het café. Het begon met een stukje onroerend goed in de Joodse wijk van Girona en een Rocket espresso koffiemachine. Een dik halfjaar later opende La Fabrica haar deuren, maar niet zonder slag of stoot. De Meiers moesten voor de opening flinke hordes nemen. De Spaanse taal en cultuur werkten tegen bij het starten van een eigen zaak en last-minute aanpassingen aan het plafond zorgden voor veel stress. ,,Het begin was lastig, maar ik wilde geen cent uitgeven aan adverteren en marketing. Amber en ik wilden dat mensen hier zouden komen voor de beleving en de goede koffie, iets waarvan wij dachten dat we hierin een toevoeging konden zijn in Girona. Met alle social media van tegenwoordig doen onze bezoekers alle ‘marketing’ wanneer ze bijvoorbeeld een foto op Instagram plaatsen. Onze tevreden klanten zijn onze ambassadeurs.’’ En die mensen komen van over de hele wereld met verschillende intenties. Het is de plek waar ’s werelds beste profs naar toe gaan voor een pre of post-ride espresso, waar nieuwsgierige toeristen stoppen voor een cappuccino, waar studenten hun taallessen volgen, maar ook een plek waar locals hun koffie drinken. La Fabrica leeft en heeft inmiddels haar sporen verdiend bij de toerist én de lokale bevolking. ,,Dat was voor ons ook erg spannend. Ondanks dat je hier al acht jaar woont en leeft is een bedrijf opzetten in een ander land toch wel een dingetje. Inmiddels hebben we buiten de mensen die al kenden via het wielrennen ook veel lokale vrienden. Dat is ons erg dierbaar.’’
De sfeer in La Fabrica zorgt ervoor dat ik me gelijk thuis voel. Niet alleen door de sublieme gastvrijheid van de Meiers of alle wielergerelateerde spullen, maar vooral door de prettige en sociale gasten. Het is een plek waar vooral wordt gekletst en waar nergens een mobiele telefoon op tafel ligt. Haal het dan ook niet in je hoofd om de wifi-code te vragen, want die is er simpelweg niet. Tijdens mijn gesprek met Christian komt Amber af en toe even polshoogte nemen. ,,Vergeet je je afspraak van 3 uur niet?’’, fluistert ze Christian toe terwijl ze ons nog eens voorziet van een heerlijke cortado. ,,Amber is mijn wandelende agenda. La Fabrica is eigenlijk haar kindje. Ik kom hier af en toe eens bijspringen, maar ben vooral actief in Espresso Mafia en The Service Course. Ze regelt ook alle personele en administratieve dingen. Ik ben vooral de creatieveling die gek is op koffie’’ vertelt Christian over zijn vrouw.
Terug naar de carrière van Christian, die hij afgelopen december afsloot bij Orica-Greenedge. ,,Ik heb nooit veel stress gehad met betrekking tot een nieuw contract of het voortbestaan van de ploeg. Orica was een stabiele sponsor vanuit Australië en in de ploeg was weinig prestatiedruk. Natuurlijk moest je er staan op de goede momenten, maar er werd niet extreem gepusht vanuit de ploegleiding. De goede prestaties kwamen vanuit vertrouwen en vriendschap. In mijn laatste jaren was ik niet alleen een betrouwbare knecht, maar ook een vertrouwenspersoon voor de jonge renners. Een les die ik altijd mee heb proberen te geven aan jonge renners is dat er ook nog een leven naast het fietsen is. Bedenk welke passies je nog meer hebt en doe iets waar je je energie in kwijt kunt. Mijn eigen beste jaar was het jaar dat we La Fabrica openden, alleen maar omdat ik me naast het fietsen op iets compleet anders kon richten. Dat gaf rust en minder drukte in mijn hoofd, ook in relatie met het fietsen. Niet dat ik kwalitatief minder trainde of het er bij liet zitten, maar ik had iets anders aan mijn hoofd wat me veel energie, maar ook een baan na mijn pensioen opleverde.’’
Inmiddels is La Fabrica niet meer het enige concept van de Meiers. Christian ontwikkelde vanuit zijn passie voor koffie zijn eigen koffiebranderij slash espressobar in de vorm van Espresso Mafia. ,,Het interieur van Espresso Mafia is modern en strookt totaal niet met dat van La Fabrica. Ik wilde niet dat het een kopie zou worden, maar juist een totaal andere sfeer zou uitdragen. Hier kun je koffie proeven en kopen.’’ Het is ook de plek waar Christian zijn eigen bonen brandt. ,,Om te beginnen kopen we de groene bonen bij speciale fair-trade handelaren, waarna we ze zelf branden. Het is iets wat bij ons erg hoog in het vaandel staat. We willen een eerlijke en duurzame prijs betalen voor het product dat we krijgen. We branden wekelijks het aantal bonen dat we nodig denken te hebben voor La Fabrica en Espresso Mafia.’’
Dan is er aan de andere kant van het water The Service Course. Een industrieel aangeklede fietswinkel waar het Olympische hout van de velodrome in Barcelona kunt laten kraken. Struikel niet over de twee enthousiaste tekkels genaamd Awsker en Mocha die je met liefde komen begroeten. Je kunt hier voor onderhoud terecht en daarnaast worden vanuit de winkel fietsvakanties en schitterende huurfietsen van Fara aangeboden. Na afloop van je rit door de prachtige omgeving kun je douchen in Roubaix-achtige sferen (compleet met Alpecin-shampoo van John Degenkolb). Voor de Jetse Bol fans onder ons, zijn vriendin Nancy Arreola voorziet je in The Service Course graag van advies.
Of je nou voor de koffie, de goede gesprekken of de magische Hummingbird cake komt. La Fabrica is de place to be. Mocht je nog een weekendje vrij hebben, schroom dan niet om het vliegtuig te pakken naar Girona. Maar pas op, de kans is groot dat je wilt blijven om je er definitief te vestigen. Wees gewaarschuwd.
Foto’s: Sanne de Vries
Social Media
La Fabrica Girona
Espresso Mafia
The Service Course
Je vindt La Fabrica Girona hier:
- Italvega review: Life is all about the Ride - 14/02/2019
- Italvega: Italiaanse glorie met een Nederlands tintje - 25/11/2018
- The Ride 2018: #therideofmylife deel 2 - 27/06/2018