De Vuelta, ik vind dat een mooie koers, met al dat klimmen, al dat lijden, in die schitterende landschappen. Altijd al gevonden, zelfs, nee: júist in de tijden dat het grootste deel van de Top-10 bestond uit Spanjaarden. Die tijden zijn voorbij. Gelukkig maar. De Vuelta heeft in de loop van de jaren aan status gewonnen en kan zich qua belang en belangstelling inmiddels meten met de Giro.

Dat is niet altijd zo geweest. De eerste editie, in 1935, startte onder een wat ongunstig politiek gesternte (ik druk me nu wat voorzichtig uit), met 50 renners, waarvan 32 Spanjaarden.

De geschiedenis van de Vuelta loopt parallel aan de moderne geschiedenis van Spanje. Een geschiedenis van armoede, burgeroorlog en fascisme, van politiek isolement tot bevrijding en open grenzen, maar ook van separatisme en terreur.

In La Vuelta. Heroïsche verhalen uit de Ronde van Spanje schetst journalist en schrijver Edwin Winkels een mooi beeld van de geschiedenis van de Ronde van Spanje in zijn politieke, maatschappelijke en economische context.

Het boek voert de lezer in 20 hoofdstukken door Spanje, door roerige tijden, over brakke wegen, door armoedige regio’s en langs illustere renners als Julián Berrendero, José-Maria Jimenez, Angel Arroyo en uiteraard Federico Bahamontes, Luis Ocaña en Miguel Indurain.

De hoofdstukken worden van elkaar gescheiden door korte beschrijvingen van en anekdotes over 20 beroemde beklimmingen uit de Vuelta, van Los Muchachos tot de Angliru. Die afwisseling maakt het boek ook nog eens tot een mooie compositie.

Natuurlijk, het boek gaat over wielrennen, en over de ontwikkeling van de Vuelta door de tijd heen, maar het gaat over veel meer dan dat. En het is ook nog eens allemaal prachtig opgeschreven. Dat maakt La Vuelta tot één van de mooiste en beste wielerboeken die ik ooit heb gelezen. Sportjournalistiek zoals sportjournalistiek behoort te zijn. Prachtig.

 

Edwin Winkels (2019) La Vuelta. Heroïsche verhalen uit de Ronde van Spanje.
Amsterdam: Uitgeverij Brandt
€ 25,– (e-book € 9,99)
O.a. te koop via bol.com


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragFrank van Dam