Foto Il Lombardia“Eigenlijk zou ik nu het liefst naar de live-uitzending van de Ronde van Lombardije kijken”, zei Johannes Sigmond direct na afloop van de première van de film Il Lombardia. Even dacht je dat op het witte doek ook de wens van de regisseur in vervulling ging. Ik hoopte het ook. In 50 minuten film was ik helemaal overladen met herfstbladeren. Italiaanse herfstbladeren, want die zijn ongetwijfeld mooier dan de Hollandse grauwe bladeren.

Na afloop van Il Lombardia wilde ik niets liever dan ergens langs het parcours van de Ronde van Lombardije onder een boom gaan liggen, en dan die door de zon verlichte rode en gele blaadjes zachtjes op me neer laten dalen.

Die film doet wat met je.

Net als dat de Ronde van Lombardije ieder jaar weer iets met je doet. Het stelt dat akelige gevoel van de herfst nog even uit. Terwijl je op de bank ligt voor de tv en het buiten stormt, trekt nog één keer het wielerpeloton aan je voorbij.

De schoonheid van De koers van de vallende bladeren is niet bij iedereen bekend. Ik dacht nog even terug aan het optreden van Blaudzun in DWDD, toen Mattys van Nieuwkerk hem vroeg waarom hij in hemelsnaam een documentaire ging maken over de Ronde van Lombardije. Alsof hij het had over de Dutch Food Valley Classic. Maar goed, Van Nieuwkerk is, zoals hij het zelf zo graag zegt, ‘ook maar een leek’.

De documentaire Il Lombardia heeft die schoonheid van de koers heel goed gevangen met een prachtige combinatie van beeld en de muziek van Blaudzun. Het beeld ademt het Italiaanse leven en de liefde voor het wielrennen.  Het publiek in Lombardije speelt daarbij een belangrijke rol, maar ook de renners die elk jaar graag terugkomen om de Ghisallo op te stormen.

Il Lombardia is een ode aan de Italiaanse herfst. De makers Johannes Sigmond en Robert-Jan van Noort hebben met hun film gezorgd dat je in 50 minuten kunt ontsnappen aan de grauwe Hollandse herfst.

De film wordt op 14 oktober op het themakanaal Holland Doc24 uitgezonden. Voor wie niet kan wachten: de dvd is binnenkort al verkrijgbaar.

www.illombardia.com

Pieter van der Meer