Sommigen beweren dat het wielerseizoen pas begint met de Omloop het Nieuwsblad – als er voor het eerst in Vlaanderen gekoerst wordt dus – of later nog, met de Koers naar de Zon. De meer progressieve wielerfans kijken veeleer uit naar de januariwedstrijden op exotische locaties: Down Under, Argentinië, Gabon. Maar eigenlijk begint een nieuw wielerjaar sinds jaar en dag (lees: sinds 1980) in Marseille.

De Grand Prix d’Ouverture La Marseillaise (tegenwoordig trouwens zonder de ‘Ouverture’) is de eerste koers op Europese bodem. De renners zijn nog niet thuis, maar ze komen stilaan in de buurt. En ook al zitten ze nog in Zuid-Frankrijk, ze rijden tenminste overdag. De naam van de winnaar die al bekend is in de vooravond: het is de eerste prille getuige van een naderende lente.

We zagen La Marseillaise nog nooit live (wordt die koers überhaupt ergens uitgezonden?) en de erelijst is niet meteen die van een topklassieker. En toch straalt de wedstrijd een zekere aantrekkingskracht uit. We worden gelokt door het onbekende, door de romantiek van het nabije dat toch veraf is. We zijn getuige van de geboorte van een nieuw wielerjaar, maar het is een gefaseerde geboorte. De Grand Prix La Marseillaise is een voorjaarskoers, maar dan nog zonder Michel en José. Er is slechts een liveticker à l’ancienne en een verslagje achteraf met twee foto’s om ons aan te warmen. We hebben dorst voor tien, maar we krijgen voorlopig slechts een klein slokje. Het vuur voor het echte werk wordt zo steeds meer aangewakkerd.

Het koersverhaal van afgelopen zondag past perfect bij dat gevoel. Mooi, maar vol onwezenlijke avonturen. Van opstootje naar incident en weer terug. Zo veroorzaakte een motor in de laatste kilometers een valpartij (en ervaringsdeskundige Johnny Hoogerland reed mee: “1.5 km voor de finish valpartij van politiemotor en wij met 10 man erover. #pijn #gpmarseillaise”), en werd de wedstrijd uiteindelijk gewonnen door Justin Jules, zoon van vergeten wielrenner Pascal Jules, en enkele jaren geleden nog veroordeeld voor doodslag op zijn stiefvader.

Oh ja, het wielerseizoen 2013 is echt begonnen nu. Heroïek, brokken en controverse, we zijn er helemaal klaar voor!

Noot van de redactie: Benoit Salmon is technisch directeur bij La Pomme-Marseille en voormalig wielrenner van o.a Agritubel. U kunt nog lid worden van zijn Nederlandse fanclub. Mocht u nog een baseballcap hebben van de Agritubel formatie dan houden wij, en met name Bas van Eijk, ons van harte aanbevolen!

Latest posts by Tim Vuylsteke (see all)