HET IS KOERS!

Maakbare heroïek (nieuwe wielerklassiekers in Nederland)

We hebben in Nederland, zeker in vergelijking met onze zuiderburen, chronisch te weinig heroïsche koersen. Ligt het aan het parcours van de wedstrijden, aan de erelijst, of aan de namen die we ze geven? De redactie van Het is Koers! heeft op die vraag ook geen antwoord, maar meent er wel wat aan te doen. Hier vijf suggesties, fris van de lever, voor een tot de verbeelding sprekende nieuwe klassieker.

De Kadaverkoers (Corsa dei Cadaveri)
De Kadaverkoers is reeds eerder beschreven op dit blog. Parcours loopt van Katlijk naar Koedood en voert langs zompige moerassen en de brandhaarden van de laatste MKZ uitbraak. Koers wordt gereden op een extreem gure dag in het vroege voorseizoen. De douchevoorzieningen in de finishplaats zijn helaas buiten gebruik. De Kadaverkoers is op het lijf geschreven van renners als Andrei Tschmil en Bobbie Traksel.

Indicatief Parcours

Ronde van Engeland
De Ronde van Engeland wordt, verrassend genoeg, verreden in Noord Nederland. Start- en finishplaats is Engeland (OV). Onderweg worden Engeland (GLD) en Engeland (DR) aangedaan. De koers gaat over lange wegen van niks naar nergens en kenmerkt zich door wind, klinkertjes en boerenzonen die vanaf hun skelters zwaaien naar de renners. Geschikt voor Nederlandse en Belgische waaierrijders. Koers wordt gereden zonder oortjes en vanwege het weinige publiek gebeurt het wel dat renners een afslag missen en in Amerika (DR) of zelfs Denemarken (GR) eindigden.

Indicatief Parcours

Le Grand Malheur
Vorm is bijzaak in deze klassieker waar de elementen, overstekende honden en vooral moraal allesbepalend zijn. Spannend tot op de streep. Start is in de Wilgen. Een enkeling wordt het daar al zo zwaar te moede dat hij niet eens van start gaat. Op driekwart koers krijgen de renners het zwaar te verduren bij het naderen van Halfweg. Het moraal krijgt definitief een bijl in de nek gelegd bij het binnenrijden van de finishplaats Heenweg. Geschikt voor geen enkele renner, maar met name Robert Gesink wordt ernstig afgeraden op te stappen.

Indicatief parcours  

Omloop van het Geyle Hoofdt
Lentekoers. Start is in het Zeeuwse dorpje Paal. De race voert via Stampersgat naar Wippert in Overijssel. Onderweg is vooral de strook bij Ransdorp gevreesd. Grootste gevaar in deze koers is te vroeg pieken of plots optredende verslapping. Na afloop wordt in de regel extra gecontroleerd op het gebruik van testosteron. Geschikt voor praktisch alle Italiaanse wielrenners en Tom Boonen.

Indicatief parcours

 Het inferno van de Lage landen
Niet de man met de hamer, maar de man met de zeis wordt gevreesd in deze harde koers. Start met inzegening door de lokale dorpspastoor naast de begraafplaats in het Noord Brabantse buurtschap de Dood. De finish ligt vlak voor de poort van het Friese gehucht De Hel. Enige koers waarbij Maarten Ducrot kan uitroepen ‘hij sterft letterlijk in het wiel!’ en dat dat dan taalkundig klopt. Voor de winnaar staat een vat Mort Subite gereed. Geschikt voor Flandriens, Scandinaviërs en Lars Boom.

Indicatief parcours

De redactie overweegt er één uit te werken tot een heuse klassieker. Maak je voorkeur kenbaar via twitter: @aschaminee of @hetiskoers of via een reactie hieronder.

Exit mobile version