Zoals de Giro d’Italia één lange reclamespot is voor vakantieland Italië, zo was de tijdrit van vandaag – bijgenaamd de ‘Prosecco Superiore Wine Stage’ – een poging om de bubbelwijn uit het gebied rond Conegliano en Valdobbiadene nog net iets populairder te maken dan hij al is. Dat terwijl de populariteit van prosecco niet bepaald een gunstig effect heeft op het landschap.

De grenzen van het gebied waarin druiven verbouwd moeten zijn om later, als ze wijn zijn geworden, prosecco te mogen heten, zijn al opgerekt – minder dan twintig procent van de flessen komt vandaag de dag nog uit de authentieke proseccostreek. En in dat beperkte gebied komen er steeds meer wijngaarden bij, die in veel gevallen prosecco van inferieure kwaliteit produceren, met intensieve landbouwmethodes (kunstmest en schadelijke, chemische bestrijdingsmiddelen). Al die wijngaarden in dat stukje heuvelland verdringen de oorspronkelijke bossen en ecosystemen en putten de grond uit, die ook nog eens wordt platgedrukt door zware landbouwmachines. De gevolgen: een grote afname van biodiversiteit, vervuilde lucht, vervuilde grond en vervuild water en extreme weersomstandigheden, van droogte tot overstromingen.

Het romantische beeld van Italië is hardnekkig. Bij het zien van zo’n prachtige uitgestrekte wijngaard op een heuvel in Veneto denken we niet direct aan intensieve landbouw, maar wijnmakers die willen profiteren van de populariteit van prosecco richt de streek langzaam maar zeker te gronde.

Mooie façades die afbrokkelende huizen verbergen, daar zijn de Italianen specialisten in. En in het verkopen van die façades. Neem die hele Muro di Ca’ del Poggio: een marketingproject van hotel-restaurant Ca’ del Poggio dat aan dat klimmetje ligt. Had je twintig jaar geleden iemand uit dat gebied naar de Muro di Ca’ del Poggio gevraagd, dan had diegene je niet-begrijpend aangekeken.

Allemaal nep en bedacht en commercieel en verwoestend dus, maar ja, mooi was het natuurlijk wel. Filippo Ganna Superiore reed opnieuw een imponerende tijdrit, de trots bubbelde zowat zijn oren uit. Hij verpersoonlijkt de uitzondering: mooie façade, stevige muren, chic interieur.

Laten we hopen dat hij zijn overwinning viert met een biologische prosecco.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

Naam*

E-mailadres*

Bericht

Bedrag €*Latest posts by Lidewey van Noord (see all)