Site pictogram HET IS KOERS!

Moules de Zélande, de Tour van 1948 entourage voor boeiend debuut

De Zeeuwse auteur Jan-Willem Verkiel debuteerde afgelopen maand met zijn eerste officiële boek: ‘Moules de Zélande. Het is een wielerroman die zich afspeelt in de tour van 1948, een editie die reeds voor veel schrijvers een inspiratiebron bleek. Het wedstrijdverslag leende zich ervoor. De oude Bartali die na tien jaar nogmaals de ronde won met een groot vertoon van macht en jonge talenten als Louison Bobet kleineerde.

Het wedstrijdverloop speelt maar een bescheiden rol in het boek van Verkiel. De roman gaat over Bram Brasser, een Zeeuwse boerenzoon die tijdens de oorlog zijn vader en zusje verliest. In 1948 ontdekt hij dat de man die verantwoordelijk is voor dat familiedrama, zich ophoudt in het gevolg van de Ronde van Frankrijk. Bram besluit om achter de Tour aan te fietsen en een gelegenheid te zoeken om wraak te nemen.

Tijdens de presentatie in Middelburg vergeleek wielerjournalist Gio Lippens het boek met een road movie en dat is een juiste typering. Etappe na etappe ontwikkelt het verhaal zich totdat in de bergen de hoofdrolspeler enige dagen met retraite gaat. De tour vormt een prachtdecor maar daarnaast toont de schrijver zich een rasverteller door via creatieve vondsten het karakter van de hoofdrolspelers uit te diepen. Het idee dat een slecht getrainde wielrenner in zijn eentje de tourkaravaan kan volgen, lijkt gekunsteld, maar doet nergens geforceerd aan. Dat komt ook omdat de auteur zelf fietstoerist is. Verrassend is ook de rol van de nog steeds levende Nederlandse tourrenner Jefke Janssen die zich ontfermt over Bram.

De titel Moules de Zélande heeft betrekking op het gesloten karakter van de Zeeuw Brasser die even uit zijn schulp kruipt maar gauw weer in zijn eigen wereldje belandt. De Vlaamse uitgever Les Iles heeft het boek gepubliceerd. De dagboeknotities van Bram over vermaarde tourrenners zorgen voor een extra wielersignatuur. Het enige wat me vooral in het begin aan het boek stoorde was de nogal egocentrische schrijfstijl. Het boek is vanuit de ik-persoon geschreven. Dankzij het prachtverhaal went dat euvel snel.

Titel: Moules de Zélande
Schrijver: Jan Willem Verkiel
Uitgeverij: Sportliteratuur Uitgeverij.
Interessant: In november komt van deze schrijver het boek Strijd in het vrouwenpeloton (Tirion Sport) uit. Dat boek is tot stand gekomen door samenwerking met renster en freelance journaliste Jeanine Laudy. Strijd in het vrouwenpeloton is geschreven over en in nauwe samenwerking met Marianne Vos en Ellen van Dijk.

Mobiele versie afsluiten