Goedemorgen beste wielervolgers, Tour de France fans, wat vinden jullie van de Nederlanders in de Tour na week 2?

Op de tweede rustdag is het rijtje in het algemeen klassement als volgt:

23. Bauke Mollema + 59.04
50. Dylan van Baarle + 1:29.24
78. Martijn Tusveld + 2:04.29
124. Danny van Poppel + 2:55.03
127. Dylan Groenewegen + 2:58.55
136. Taco van der Hoorn + 3:08.30
137. Nils Eekhoff + 3:10.31
145. Fabio Jakobsen + 3:33.56

Exit: Steven Kruijswijk (zondag 17 juli na val) en Mathieu van der Poel (woensdag 13 juli afgestapt)

8 van de 10 zijn er nog en dat is toch een soort goed nieuws, al is Jumbo – Visma nu een Nederlandse ploeg zonder Nederlanders en zal vooral Kruijswijk zwaar gemist worden in de drie Pyreneeënetappes van vandaag, morgen en overmorgen.

Op de rustdag waren De Rode Lantaarn en In het Wiel het erover eens dat deze editie de spannendste Tour sinds jaren is. Van Kop over Kop was er nog geen nieuwe aflevering.
Het beluisteren van een wielerpodcast valt mij (nog?) niet mee, ik heb het idee dat ik in een wielerkroeg zit en toevallig een gesprek tussen wat barhangers afluister. Misschien is dat ook de opzet van een podcast, maar ik voelde me redelijk buitengesloten. Het aanhoudende hoge lachje (moet een podcast per se grappig zijn?) van één van de Rode Lantaarnboys leidde af (als je er op gaat letten ben je verloren) en sowieso overstemt onderling gelach vaak de woorden, waardoor je terug moet spoelen (wat zei hij nou) en dat wil ik niet. Wat ik wel graag wil, is meelachen. Bij In het Wiel dacht ik non stop een krekelgeluidje op de achtergrond te horen (welke renner heeft als bijnaam De Krekel *, vroegen ze in de opening), maar een watersproeier op het grasveld buiten de studio is waarschijnlijker.
Misschien baart ook hier oefening kunst en moet ik nog wat trainen op luisteren.

Over de onderwerpen valt niets te zeuren, die waren interessant: met de transfer van Wilco Kelderman en Dylan van Baarle naar Jumbo – Visma wordt dat echt een sterrenensemble, hoeveel minuten moet Pogacar in de komende 3-daagse alvast pakken om te kunnen vertrouwen op zijn tijdritwinst om de Tour te winnen (minimaal 1,5 minuut), hoe warm is een rennerslichaam in de schaduw (37.8 graden) en wordt de toekomst van de Tour The Battle of the Hypermarchés (wisselende sponsoren). Er waren leuke invalshoeken: waarom hebben Van der Poel en Van Aert nog geen bijnamen en waarom hebben Italianen altijd bijnamen met dieren er in. En er was zelfs een quizje: een podcaster noemde een naam van een renner en de anderen moesten antwoorden of deze (nog) in de Tour meerijdt.

Van het rijtje NL’ers is Mollema mijn favoriet voor een etappezege. Op de vorige rustdag heeft hij een boek uitgelezen: Het Alice-netwerk. Historische fictie van Kate Quinn, 480 pagina’s. Over sterke vrouwen in WO I. Sterke mannen die over sterke vrouwen lezen. Ook een leuk onderwerp voor een podcast.

* Paolo Bettini

Dé Hogeweg
Laatste berichten van Dé Hogeweg (alles zien)