HET IS KOERS!

Nieuwjaarsvragen 1: Meganck, Lippens, Schmale, Misérus, Schuurman en Plugge

Wat waren de hoogtepunten van het wielerjaar 2010? En wat brengt het nieuwe seizoen ons? Tourkoorts vroeg de mening van mensen langs de kant, achter de microfoon en op het parcours. In deze nieuwjaarsetappe laten André Meganck, Gio Lippens, Jeroen Schmale, Mark Misérus, Marten Schuurman en Richard Plugge hun licht schijnen over het afgelopen en het volgende wielerseizoen. Uiteraard wensen wij, alle mensen achter Het is koers, iedereen een voorspoedig en fantastisch wielerjaar!

Andre Meganck (journalist Sporza)

Wat vindt u de opmerkelijkste en/of belangrijkste wielergebeurtenis van 2010?
Het superjaar van Phillippe Gilbert. De klasse waarmee hij het ganse seizoen presteerde was wel zeer opvallend. De Amstel Gold race winnen in het voorjaar, meestrijden voor het podium in de Ronde van Vlaanderen, Enkele dagen de leiderstrui dragen in de Vuelta met meerdere ritwinsten. En dan nog eens de Ronde van Lombardije winnen. Wie gaat hem dit jaar evenaren?

Fabian Cancellara presteerde terug schitterend. Als je in één week Vlaanderens mooiste wint en dan nog solo de piste in Roubaix binnenrijdt, dan ben je een groot renner. Evenwel niet vergeten zijn 4e wereldtitel tijdrijden in Geelong. Nota bene ‘en zonder motortje’ wat eerder in voorjaar door sommige critici beweerd werd.

Wie uit de wielerwereld wenst u wat toe voor 2011?
Dat we mooie spannende wedstrijden mogen meemaken met schone winnaars!

Hoe ziet het podium van de Ronde van Frankrijk 2011 er uit?
1. Andy Schleck
2. Contador (indien hij mag meerijden)
3. Gesink

Gio Lippens (NOS Radio)

Wat vindt u de opmerkelijkste en/of belangrijkste wielergebeurtenis van 2010?
Het doorsijpelen van het nieuws over de positieve dopingtest van Alberto Contador, ergens in de loop van de ochtend tijdens het WK wielrennen in Australië. Het begint als een gerucht, iemand op de radio- en tv-tribune aan de finish heeft het op internet zien staan, en dan begint de machine te draaien. Bellen, praten, nog eens bellen, aan de collega’s vragen wie er meer heeft gehoord, contact opnemen met Hilversum… Op zo’n moment dringt tot je door dat dit nou net de affaire is, waarop niemand zit te wachten. Alberto Contador, de ‘onbezoedelde’ kampioen van de nieuwe generatie. De eerste gedachte: als hij daadwerkelijk heeft gebruikt en tegen de lamp is gelopen, dan kunnen we het professionele wielrennen wel opdoeken. Later komen de nuances. Maar toch. De impact van dat moment. Dat maakt dat die ochtend in Australië voor mij het opmerkelijkse wielermoment is van 2010.

Wie uit de wielerwereld wenst u wat toe voor 2011?
Ik wens iedereen in de wielerwereld veel sterkte en wijsheid toe voor het komend jaar. En vooral: ik wens Robert Gesink een jaar zonder tegenslag toe. Dat mag ook wel eens!

Hoe ziet het podium van de Ronde van Frankrijk 2011 er uit?
1. Andy Schleck
2. Samuel Sanchez
3. Robert Gesink

Jeroen Schmale (Algemeen Dagblad)

Wat vindt u de opmerkelijkste en/of belangrijkste wielergebeurtenis van 2010?
Wat je het beste onthoudt, is waar je zelf bij was. Dus de overwinning van Robert Gesink in de koninginnenrit in de Ronde van Zwitserland zal ik niet snel vergeten. Een prachtige etappe, diep in het Zwitserse hooggebergte. Een perfect geplaatste aanval, spanning tot de laatste kilometers. En vooral zijn uitbundige reacties na afloop, prachtig. Wat ook blijft hangen: de touretappe met aankomst op de Tourmalet. Door de status quo tussen Alberto Contador en Andy Schleck die in stand bleef, maar ook door de omstandigheden. Dikke mist, waterkoud, stromende regen. Even waande ik me weer op de Olympische Winterspelen in februari, maar het was toch echt de Tour de France in juli.

Wie uit de wielerwereld wenst u wat toe voor 2011?
Iedereen veel biefstuk, zonder clenbuterol.

Hoe ziet het podium van de Ronde van Frankrijk 2011 er uit?
Strikvraag. Ik mag zeker geen podium mét en een podium zonder Contador opgeven? Ik weet niet hoe ze het doen, maar toch denk ik dat Contador niet geschorst zal zijn in juli 2011 en dat hij ‘gewoon’ zijn vierde Tour gaat winnen. Wederom voor Andy Schleck trouwens. En de nummer drie? Waarom Robert Gesink niet. Natuurlijk, een voorspelling in een saus van chauvinisme, maar niet compleet onrealistisch. Het wordt een Tour voor de klimmers, niet voor de tijdrijders. De rit naar l’Alpe d’Huez aan het einde van de Tour, waar ongetwijfeld duizenden Nederlanders, met vrolijke bossen wortels op hun hoofd en andere idiote uitdossingen, Gesink zullen aanmoedigen.

Mark Misérus (Volkskrant)

Wat vindt u de opmerkelijkste en/of belangrijkste wielergebeurtenis van 2010?
De ketting van Andy Schleck die er in de Tour afliep op een wel heel fataal moment: tijdens een oog-om-oog-tand-om-tand duel met Contador. Een moment waarop alle belangen, verhoudingen, politiek en machtsspelletjes in het peloton samenkwamen. Vrienden noemden de twee zich tijdens hun leeuwengevecht, maar nadat Contador geen moment aarzelde toen zijn makker pech kreeg (of was het een domme fout door te krachtig te willen stampen op de pedalen?), werd over die broederschap ineens een stuk minder luidkeels gesproken. Schleck had de Tour kunnen winnen, maar verspeelde hem die dag, ook omdat ploegleider Riis zo nodig via Cancellara het peloton eerder lam had gelegd in een gevaarlijke Ardennenetappe en dus bij de concurrentie geen krediet meer had voor nog een keertje halt houden. Hoe onnozel kun je zijn? Vanwege zijn clenbuterol-affaire is Tourdeelname van Contador volgend jaar uiterst onzeker geworden, waardoor Andy mogelijk op eenzame hoogte zal staan in de Vendée, begin juli. Maar misschien ook niet. In dat geval komt Andy Schleck nooit meer zo dichtbij de Tourwinst als in die ene fatale etappe.

Wie uit de wielerwereld wenst u wat toe voor 2011?
Uiteraard wens je Gesink, na alle gebeurtenissen van de afgelopen maanden, toe dat hij weer snel op zijn oude niveau terugkeert. Het niveau waarmee hij fluitend podium had gereden in Lombardije. Maar hij moet ook niets willen forceren. Hij is zelf degene die bepaalt welke doelen reëel zijn komend jaar. Is dat een Tourpodium, het zij zo. Is dat 10de worden in de Tour, dan is dat ook maar zo. Als ik hem bij het Wielergala goed heb begrepen, heeft hij de draad alweer opgepakt en de eerste trainingskilometers voor het nieuwe seizoen achter de rug. Zijn drijfveer (zie hierboven) om het zeker na het verschrikkelijke einde van 2010 nog beter te willen doen, iets dat overigens de doorsnee topsporter typeert, kan weleens het wapen zijn waarmee hij de rest verslaat. En nu we toch met verwensen bezig zijn: ik wens de gehele wielerpers opnieuw een Tour toe met even weinig schandalen als de afgelopen jaren. Sensatie en tumult; ik ben er dol op, maar niet ’s avonds laat, tijdens een evenement dat toch al het uiterste van je vergt.

Hoe ziet het podium van de Ronde van Frankrijk 2011 er uit?
Zie ook hierboven. In Spanje moeten ze haast maken, willen ze Contadors schorsing – die zal er wel komen – nog net op tijd laten aflopen voor de Tour begint. Uiterst gecompliceerde zaak, want het land moet zijn grootste renner op de brandstapel leggen uit internationaal oogpunt van geloofwaardigheid, maar wil dat helemaal niet. Ik ga er daarom ook vanuit dat Contador er nog steeds bij is in juli. Maar ik verwacht niet dat hij de Tour voor de vierde keer gaat winnen. Hij schijnt van alle dopingstress nu al last te hebben van haaruitval. Haaruitval! Die voorbereiding op het nieuwe seizoen is dus naar de knoppen, terwijl Andy bij zijn nieuwe ploeg alle touwtjes in handen heeft met broer Fränk en zo’n beetje alle voormalige helpers bij Saxo Bank naar Luxemburg overhevelden. De optelsom maakt: 1. A. Schleck, 2. Contador en 3: Robert Gesink. Waarom? Omdat dit uiteraard niet meer is dan een wilde gok. Maar ook omdat hij sinds dit jaar weet wat het is om een Tour uit te rijden. Omdat hij elk jaar beter wordt. Omdat er nu echt werk lijkt te worden gemaakt van zijn tijdrit. Omdat Mentsjov (nummer 3 2010) de Tour niet mag rijden met zijn ploeg. En omdat de concurrentie van Gesink volgend jaar een iets minder jaar gaat draaien. Dit in tegenstelling tot Gesink, die indachtig de wens van zijn overleden vader, zijn wielerjaar in ferme stijl zal willen overtreffen.

Marten Schuurman (Socialijs, Tourkoorts)

Wat vindt u de opmerkelijkste en/of belangrijkste wielergebeurtenis van 2010?
De aflopende ketting van Andy Schleck tijdens de 15e etappe van de Tour. Zelfs nadat ik het fragment honderden keren terug heb gekeken kan ik niet zien of het een technisch mankement is, sabotage of een schakelfout. Dit moment blijft voor mij voor altijd een raadsel. Feit is dat Schleck daar op dat moment de Tour de France heeft verloren.

Wie uit de wielerwereld wenst u wat toe voor 2011?
Ik wens Theo Bos een hoop zeges toe. Ik geloof in zijn kwaliteiten en hoop dat hij volgend jaar een etappe kan winnen in een grote ronde. Succes!

Hoe ziet het podium van de Ronde van Frankrijk 2011 er uit?
1. Schleck (Ik gun het hem.)
2. Contador (Wordt de hand boven het hoofd gehouden, maar verschijnt niet afgetraind aan de start.)
3. Gesink (Wint de op Alpe d’Huez, rijdt de laatste tijdrit in het geel, maar haalt het niet…)

Richard Plugge (hoofdredacteur NuSport)

Wat vindt u de opmerkelijkste en/of belangrijkste wielergebeurtenis van 2010?
De overwinning van Robert Gesink in de koninginnerit in de Ronde van Zwitserland op weg naar La Punt. Omdat hij daar de klim-elite uit het wiel reed, liet zien dat hij wel degelijk kan dalen en leerde hoe te winnen in een topkoers. Belangrijker nog was dat hij het geel pakte in een aansprekende ronde, die ervaring komt hem nog eens van pas. Het allerbelangrijkste gegeven is dat hij die gele trui verloor in de afsluitende tijdrit. Op zo’n podium als nummer 1 rondrijden geeft extra druk, daarmee moet je leren omgaan en dat leert hij alleen door het te doen. Door te verliezen weet Gesink nu precies wat hij fout deed. Dat zal hem niet meer overkomen.

Wie uit de wielerwereld wenst u wat toe voor 2011?
In de schaduw van al het wielernieuws werkt Stef Clement keihard aan zijn terugkeer op het hoogste podium. Een slepende blessure houdt hem al het hele jaar aan de kant. Stef is zo toegewijd dat hij dag in dag uit trainde met elektroden, terwijl zijn grote liefde, de fiets, maanden onaangeroerd stond. Hij fietst weer, zij het kort en niet te intensief. Hem wens ik een pijnloos seizoen toe, waarin hij laat zien dat hij kan hardrijden zoals maar weinigen dat kunnen. Een beetje reuring kunnen we overigens ook wel gebruiken, Stef is nooit te beroerd om te zeggen waar het op staat, ook al is dat politiek niet altijd even handig.

Hoe ziet het podium van de Ronde van Frankrijk 2011 er uit?
Wat ik denk is niet wat ik hoop, maar goed: 1. Andy Schleck, 2. Bradley Wiggins, 3. Jurgen Van Den Broeck. Ik ben geen fan van de Schleckies, de een, Fränk, kan niet sturen, de ander, Andy, niet tijdrijden. Andy heeft dat gebrek heel snel opgelost in de afgelopen twee jaar, hij verloor dit jaar nog maar 31 seconden op Alberto Contador. Bradley Wiggins heeft geleerd van zijn falen in het afgelopen jaar en Jurgen Van Den Broeck is het opkomende talent dat België zo hard nodig heeft. Robert Gesink krijgt nog een jaartje de tijd.

Verzameld door Ken Lambeets, Martijn Hendriks, Bas van Eijk en Léon Geuyen

Mobiele versie afsluiten