Het zou zomaar de titel van een spannend kinderboek kunnen zijn. Over een jongetje dat later helikopterpiloot wil worden en mensen wil redden. Maar op 16 juni verschilde de titel één letter: Niki ín de traumahelikopter.
De wielerwereld, die al maanden stil stond, hield nu ook nog haar adem in.

‘Niki Terpstra (1984, Team Total Direct Energie) heeft het bewustzijn verloren na een zware val tijdens training langs de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Hij heeft hoofdletsel, een gebroken sleutelbeen en een kneuzing aan de rug. Daarnaast liep hij een klaplong op. Met deze blessures is hij normaal gesproken tien tot twaalf weken uit de roulatie.’ Aldus teamarts van Direct Energie Hubert Long (!) vlak na het ongeluk.

Terpstra’s vrouw Ramona hield de geschokte volgers op de hoogte van het razendsnelle opknappen van haar man: hij is niet in levensgevaar (dag 1), hij mag van de IC af (dag 2) en hij mag naar huis (dag 6).
‘Omdat het rotsblok wel heeft gewonnen van Niki zijn telefoon is hij voorlopig niet op zijn eigen telefoonnummer bereikbaar.’ Aha, mede daardoor geen tweets?

Terpstra heeft na zijn tijd in het ziekenhuis zijn humor niet verloren: ‘Hij grapte er zelf wel een beetje over dat hij gezien zijn snelle ontslag over drie weken misschien wel al bij het eerste trainingskamp van de ploeg kan zijn. Nee, zonder gekheid, met de artsen gaan we dagelijks kritisch bekijken hoe het met Niki gaat. Dit was gewoon een zwaar ongeluk met zware verwondingen. Dat heeft tijd nodig om te herstellen.’ Aldus Ramona Terpstra tegen In de Leiderstrui.

In het Parool van 5 april sprak Terpstra zich nog uit over zijn carrière en wordt hij soms een beetje kriegel als het over het moment van stoppen gaat. Gewoonweg omdat hij nog zoveel wil bereiken. Nog zoveel wil laten zien. En ach, leeftijd (op 18 mei werd hij 36) is ook maar een getal. ‘Valverde werd toch nog wereldkampioen op zijn 38ste? Gilbert won vorig jaar Roubaix. Was hij 36? Dus daar maak ik me niet druk om. Winnaars heb je in alle leeftijden. Maar inderdaad, dat anderen kunnen winnen op leeftijd zorgt bij mij wel voor motivatie. Alhoewel, motivatie. Dat heb ik sowieso, maar ik zie het meer als bewijs: ook ik kan nog grote koersen winnen.’
Vlaanderen óf Roubaix nog een keer winnen? ‘Poe, je hebt niet de luxe om te kiezen, hè. Maar Roubaix is voor mij nog nét iets specialer. Ruig, klassiek en heroïsch.’
Voor een tweede kassei heeft hij nog wel plek in zijn erekelder.

In alle consternatie is de oorzaak van de val een beetje onderbelicht gebleven. Waar ganzen nog steeds wereldwijd gemarteld, geplukt en gegeten worden, week Terpstra respectvol voor ze uit op de Markerwaarddijk. Laten we daar alsnog even bij stil staan.

Natuurlijk halen de fans weer opgelucht adem bij het lezen over de alweer grappende valkunstenaar, maar ik ben er pas echt gerust op als hij met zijn nieuwe telefoon een toepasselijk liedje tweet.

Hier alvast mijn songtips voor jou, Niki:

Niki Terpstra
Niki Terpstra tijdens het NK Wielrennen in Ede op 30 juni 2019
Foto: Dé Hogeweg

 

Dé Hogeweg
Latest posts by Dé Hogeweg (see all)