HET IS KOERS!

Niki in de kopgroep

Speed on wheels zat in de kopgroep vorige week. Al vanaf kilometer 108. Het was dag 3 van de Tirreno-Adriatico en vrijdag. De hoogste top was de Poggio della Croce met 638 meter. Het was bewolkt, maar Niki Terpstra had er zin in. De vijf op avontuur. Samen met Davide Bais, Tobias Ludvigsson, Guillaume Boivin en Mark Padun kon hij het verschil met het peloton tot 9 minuten laten oplopen. Kansrijk voor de eindzege, zou je denken. Maar op 113 kilometer zei Karsten Kroon het al: ‘Tja, dat is het spelletje van het wielrennen, nè nè nè nè nè.’ Vluchters die 9 van de 10 keer vlak voor de finish worden voorbijgereden.

Terpstra (18 mei 1984) was vaak en lang in beeld. Heerlijk om hem weer zo te zien na zijn gruwelijke ganzenongeluk vorig jaar. In een interview destijds zei hij dat hij graag Parijs-Roubaix nog eens zou winnen, want ‘ruig, klassiek en heroïsch’. Als ik hem zo zijn kopbeurten zie doen, denk ik er aan wat hij zou denken onderweg. Heeft hij die ochtend zijn playlist voor die dag doorgescrold op zoek naar het meest inspirerende nummer voor een lange vlucht, al dan niet solo? Welke muziek zit er nu in zijn hoofd? De voorjaarsklassiekers vragen vast meer om klassieke muziek dan zijn Jebroer (Gaan met die banaan) en hakrepertoire.

Another day, another road van Cuby & The Blizzards is nou typisch zo’n toepasselijke klassieker want uit 1967. Een opzwepend uptempo nummer en lekker kort (1.49 ‘) dus grote halen, gauw thuis.

Another day, another road

Won’t you carry my heavy load

Tell me baby: what’s the end of this affair

De tekst omschrijft zijn wielerleven en zal dat nog wel even blijven doen. Zijn wedstrijdprogramma bevat de E3 Saxo Bank Classic (26/3), Gent-Wevelgem (28/3), Dwars door Vlaanderen (31/3), Ronde van Vlaanderen (4/4) die Terpstra won in 2018 en Parijs-Roubaix (11/4).

Denkt hij er ook over hoe lang nog? Of kijkt hij per jaar? Per dit jaar. De vraag werd hem al eens voorzichtig gesteld, maar de pers wil hem ook niet tergen. Remember Rintje Ritsma.

‘Mijn grootste uitdaging is om eerst weer mijn oude niveau te halen’, zei hij toen. Het winnen van de kei heeft hij misschien nog wel in zijn achterhoofd, maar een verstandige renner doet altijd aan verwachtingsmanagement. De finales kleuren de komende maanden, dat wil hij wel en dat deed hij ook met zijn dag in de kopgroep. Bij kilometer 2.8 werden de 3 van de 5, waaronder Terpstra, ingehaald. Dat maakte de dag er niet minder mooi om. Snel naar de welverdiende zoveelste massage en naar het zoveelste hotel.

Another house, another room

Can’t you see babe, I’m on the move

Exit mobile version