Woensdag strijden de mannen, vrouwen, jongens en meisjes in diverse categorieën om de nationale titel tijdrijden, een discipline waarin Nederland de regerend wereldkampioen is bij zowel de mannen als de vrouwen. Hetiskoers blikt samen met Tim de Vries van Wielerrevue vast vooruit op de ritten tegen de klok.

Het NK wordt dit jaar georganiseerd op en rond de Brabantse Wal. De tijdritten starten bij de Gevangenpoort in Bergen op Zoom, daarna gaat de route in de richting van het keerpunt bij de Wouwse Plantage en over dezelfde weg terug. De snelheid zal hoog liggen: het parcours is nagenoeg vlak en grote stukken gaan door het bos met weinig open plekken. De laatste kilometer is door smalle straatjes met kasseien naar de finish op de Grote Markt van Bergen op Zoom. De vrouwen rijden dit rondje 1x, de mannen 2x.

De favorieten bij de mannen volgens Hetiskoers:

*****Jos van Emden: behoort bij de vlakke tijdritten alweer een tijdje tot de wereldtop. Greep dit jaar een aantal keer net naast de zege, maar heeft in Bergen op Zoom slechts met landgenoten af te rekenen. Start laat, dus hoeft dit keer niet eindeloos op de hotseat te wachten tot er misschien toch nog een ander sneller is. Dat was in de afgelopen NK’s telkens Tom Dumoulin, maar die rijdt dit jaar alleen de wegrit. Van Emden is, kortom, onze topfavoriet.

****Wilco Kelderman: specialist die tijdens de presentatie van het NK door zowel Michael Boogerd als de technisch directeur van de KNWU Johan Lammerts naar voren werd geschoven. Won drie jaar geleden al eens de nationale titel. Was in de ronde van Zwitserland wel slechts 27ste.

***Dylan van Baarle: Hardrijder op een Pinarello tijdritfiets van team Sky. Reed dit jaar drie korte tijdritten en eindigde telkens bij de eerste twintig in een sterk deelnemersveld.

**Dion Beukeboom: vorig jaar al knap tiende bij het NK tijdrijden en daarmee de eerste renner van een continental team in het lijstje. Is bezig aan een zeer sterk seizoen en pakte vorige week nog de zege in de tijdrit van de Topcompetitie. Laat niets aan het toeval over en slaapt dus op een Amerikaanse hoogvlakten vanwege zijn aanval op het werelduurrecord, straks in Mexico. Dit NK Tijdrijden lijkt een mooie test om een uur lang voluit te gaan.

*Niki Terpstra, Peter Koning, Brian van Goethem, Sam Oomen


Favorieten bij de vrouwen volgens Tim de Vries van Wielerrevue:

*****Ellen van Dijk: Het vlakke, niet gigantisch technische parkoers lijkt het meest in het voordeel van Ellen van Dijk. Ondanks dat ze al drie rood-wit-blauwe truien op zak heeft zal ze gemotiveerd zijn om haar vierde titel binnen te harken. Vorig jaar kostte een leegloper in de laatste kilometers haar naar alle waarschijnlijk de trui. Kortom: hoog tijd om orde op zake te stellen.

****Annemiek van Vleuten: De afgelopen twee jaar was Annemiek van Vleuten de winnares van de nationale tijdrittitelstrijd en ze wil graag voor drie-op-een-rij gaan. Dat wil haar ploeg ook, want hoewel Van Vleuten als enige Nederlandse bij het team van Mitchelton-SCOTT rijdt, komt ploegmechanieker Pat Ryan haar met raad en daad ondersteunen. Dat, en het feit dat ze haar regenboogtenue voor eigen volk kan tonen maakt haar tot een grote favoriet.

***Anna van der Breggen: Toegegeven, Anna van der Breggen grossiert niet in tijdrittitels zoals Van Dijk en Van Vleuten dat doen, maar het zou dom zijn om haar niet bij de favorieten te rekenen. Van der Breggen moet je nu eenmaal nooit uitvlakken. Daarnaast kan ze ook echt gewoon loeihard in haar eentje rijden, zoals ze al vele malen heeft bewezen. Reken maar dat de veelvraat van Boels-Dolmans in de buurt van de titel komt.

**Lucinda Brand: De bijna 29-jarige Brand is zeker geen wereldtopper in het werk tegen de klok, maar als ze in staat is om goed in de tijdrithouding te blijven zitten en haar krachtige benen kan blijven ronddraaien komt ze zonder twijfel in aanmerking voor het podium.

*Aafke Soet: Deze twintigjarige hardrijdster uit Heerenveen is iemand die we in de gaten gaan houden en die de komende jaren uit kan groeien tot één van de besten ter wereld in deze discipline. De voormalig shorttrackster krijgt bij WNT-ROTOR de kans om zich te ontwikkelen en legt zichzelf graag op de pijnbank. In Brabant vindt ze een parkoers waar ze goed uit de voeten zou moeten kunnen. Is er een Friese verrassing in de maak?


Programma woensdag:

10.00: NK tijdrijden Junior-mannen (25,8 km)
11.00: NK tijdrijden Belofte-mannen (25,8 km)
12.00: NK tijdrijden Elite-vrouwen (25,8 km)
14.00: NK tijdrijden Elite-mannen (52,3 km)
17.30: NK tijdrijden Junior-vrouwen (12,4 km)
18.00: NK tijdrijden Nieuweling-meisjes (12,4 km)
18.30: NK tijdrijden Nieuweling-jongens (12,4 km)

Meer informatie op www.nk2018.nl


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

Bedrag