Hetiskoers blikt vooruit op het Nederlands Kampioenschap wielrennen en gaat op zoek naar de verhalen van de eerder georganiseerde kampioenschappen op de Brabantse Wal. Komend weekend zijn de wegritten. Die starten in het West-Brabantse dorp Nispen en hebben de plaatselijke omloop in Woensdrecht en Hoogerheide. Wie zijn de favorieten voor het NK op de weg? We nemen de grootste kanshebbers op de nationale titel door met Tim de Vries van Wielerrevue.

Op het rondje op en om de Brabantse Wal waren het tijdens eerdere edities vooral behendige en snelle gooi- en smijtcoureurs die het mooie weer maakten. Dat zal zondag 1 juli niet anders zijn: het parcours is technisch en de finishlijn is er een voor de renners die er een machtssprint uit kunnen persen. Op drie kilometer voor de finish is de Rijzendeweg een mooie weg omhoog, maar geen obstakel waar klimmers sprinters overboord kunnen gooien. We gaan dus op zoek naar de snelle mannen en vrouwen die zich door de bochten durven te smijten.

De favorieten bij de mannen volgens Hetiskoers:

*****Dylan Groenewegen: Topfavoriet. Was al de snelste en lijkt er dit seizoen nog een schep bovenop te hebben gegooid. Heeft dit jaar al negen sprintzeges behaald. Toonde in Kuurne opnieuw dat hij ook kan winnen na een zware eendagskoers en zonder omringd te zijn door ploeggenoten. Drijft zijn viaducttrainingen zo ver door dat hij zijn ontbijt nog weleens op het asfalt achter moet laten. Is dus klaar voor een licht oplopende sprint van 200 meter.

****Mathieu van der Poel: Kind van de Brabantse Wal. Won drie keer de GP Adrie van der Poel in Hoogerheide, de cross met dezelfde finishstraat als dit NK. Versloeg eerder deze maand Nacer Bouhanni in de sprint en volgens teletekst was dat ‘met overmacht’. Teletekst heeft altijd gelijk.

****Fabio Jakobsen: Rijdt zijn eerste NK bij de profs. Werd vorig jaar nog Nederlands kampioen bij de beloften in Montferland. Won voor Etixx-Quickstep in zijn eerste voorjaar als prof meteen Nokere en de Scheldeprijs. Mag het straks in Bergen op Zoom tegen o.a. Dylan Groenewegen gaan opnemen maar heeft niet net als zijn opponenten twintig ploegmaten achter hem staan. Zou volgens zijn enige ploeggenoot bij dit NK geen probleem moeten zijn.

***Wouter Wippert: Werd begin dit jaar tijdens de ploegenpresentatie van team Roompot aangekondigd als de renner die voor acht tot tien overwinningen zou gaan zorgen. Teller staat nog op nul. Zat er de afgelopen twee maanden wel al een paar keer dichtbij en sprintte bij de NK’s van 2016 en 2017 telkens naar de tweede plek. Heeft genoeg ploeggenoten in steun. Wordt bij team Roompot ook weleens tijd voor overwinning. En voor een nationale titel.

***Niki Terpstra: Is dol op het rood-wit-blauw en altijd goed tijdens kampioenschappen. Zette de grote blokken al drie keer eerder te kijk in Beek (2010), Kerkrade (2012) en Emmen (2015). Was toen telkens simpelweg de sterkste. Koerst makkelijk op een technisch rondje rond de kerk. Lukt het hem straks niet om alleen weg te blijven, dan is hij wellicht de finalepiloot voor Fabio Jakobsen.

**Danny van Poppel: Won op 31 januari in Valencia meteen zijn eerste koers van het jaar en zijn eerste voor Lotto-Jumbo. Sloeg in de Giro geen sprint over en toonde daar dat hij thuishoort in de massasprint, al waren Viviani en Bennett sneller. Reed al goede uitslagen op het NK, maar heeft nu met Groenewegen de topfavoriet in zijn eigen ploeg. Kan een voordeel zijn wanneer hij mee glipt met een ontsnapping.

**Mike Teunissen: Rijdt tot nu toe een zeer sterk seizoen, maar is wel al wel al vanaf januari in koers en reisde van Australie tot Californië. Is snel en koerst alert, maar wint weinig. Heeft veel Nederlandse ploeggenoten bij Sunweb maar slechts een klein aantal van hen lijkt geknipt voor dit werk.

**Ramon Sinkeldam: Uittredend Nederlands kampioen. Werd in 2015 tweede bij het NK, achter zijn vriend Terpstra. Rijdt dit seizoen in dienst van Arnaud Démare en heeft nog weinig voor eigen kans gereden. Kan tijdens het NK volledig zijn eigen gang gaan. Is net als veel andere favorieten ook crosser en dus vertrouwd met het betere duw- en trekwerk. Pakte zijn eerste zege in de NK-trui afgelopen weekend.

Schaduwfavorieten: Coen Vermeltfoort*, Boy van Poppel*, Jan Willem van Schip*

 

Favorieten bij de vrouwen volgens Tim de Vries van Wielerrevue:

*****Amy Pieters: Deze 27-jarige lijkt dit jaar tot volle wasdom gekomen. Ze won op machtige wijze de Ronde van Drenthe en was ook in de Healthy Ageing Tour fenomenaal. Enige nadeel? Ze heeft slechts drie ploeggenotes. Gelukkig luisteren die naar de namen Jip van den Bos, Anna van der Breggen en Chantal Blaak. Dat kun je slechter treffen. Als zij erin slagen Pieters vooraan af te zetten zal er weinig aan te doen zijn.

****Marianne Vos: De Scheldeweg in Hoogerheide doet al enkele jaren dienst als finishstraat van de Grote Prijs Adrie van der Poel. Marianne Vos is recordhoudster in deze prestigieuze veldrit en werd ook al twee keer wereldkampioene veldrijden in Hoogerheide. Ze krijgt met dit NK een unieke kans om ook een wegwedstrijd te winnen op de hellende aankomststrook. En met haar vorm lijkt het inmiddels dik in orde.

***Lorena Wiebes: Dat Lorena Wiebes heel goed kon fietsen wisten we al, en in haar eerste jaar als eliterenster trekt ze die lijn gewoon door. Niets lijkt een glansrijke carrière in de weg te staan. Ze heeft inhoud, inzicht, een vlijmscherpe sprint en een ploeg die voor haar door het vuur wil gaan.

**Floortje Mackaij: Hoewel bepaald niet traag zal Floortje Mackaij na 140 kilometer niet zomaar even de massasprint gaan winnen. Net als haar ploeggenotes moet ze voor de aanval kiezen wil ze écht een grote kans maken op de titel. Slaagt Mackaij erin om in een wat kleiner groepje naar de streep rijden? Dan is ze één van dé namen om het af te maken. Trouwens: solo kan ze het ook.

*Eva Buurman: Deze 23-jarige uit Wervershoof is mijn ‘steen in de kikkerpoel’, zoals Michel Wuyts het zou zeggen. Namens Trek-Drops is Buurman aan een prima jaar bezig. Ze rijgt in pittige wedstrijden de toptienklasseringen aaneen. Die overwinning is slechts een kwestie van tijd.  

 

Programma zaterdag & zondag:

Zaterdag 30 juni
12:00 uur, Start wegwedstrijd Elite Vrouwen, Nispen
12:20 uur Amateurs / Sportklasse, Nispen
14:00 uur, Junioren-Heren, Nispen
15:25 uur +/-, Finish wegwedstrijd Elite Vrouwen, Hoogerheide
16:45 uur, Start wegwedstrijd Beloften Nispen
20:35 uur, +/-, Finish wegwedstrijd Beloften, Hoogerheide

Zondag 1 juli
09:30 uur, Voorstellen Elite Mannen, Nispen
10:15 uur, Start wegwedstrijd Elite Mannen, Nispen
15:25 uur +/-, Finish wegwedstrijd Elite Mannen, Hoogerheide

Meer informatie op www.nk2018.nl


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

Bedrag