Wat gaat de tijd toch snel. Het was afgelopen week alweer 25 jaar geleden dat we die zaterdag rond het middaguur onze rondjes draaiden op het Kalverdijkje. Ik was 14 en eerstejaars nieuweling. Een jaar eerder was ik net begonnen met wielrennen in categorie 7 bij Otto Ebbens.

De jaren daarvoor was ik door mijn vader altijd al meegenomen naar de wedstrijden in de buurt en keek ik op naar mannen als Eddy Schurer en Wiebren Veenstra. Eddy was mijn grote favoriet en dus liep ik als jongetje altijd met een Koga-petje langs het parcours. “Hey, je moet een Giant-petje opzetten!”, riep een Giant-renner tijdens het infietsen voor een van de criteriums in Friesland.

Foto: Gorredijk Historie

Foto: Gorredijk Historie

Het was Henk Boorsma die dat riep. Henk was een prachtrenner om te zien, een echte flyer. Hij won wedstrijden soms met twee ronden voorsprong en in zijn debuutjaar bij de amateurs al de Lus van Roden. Als tweedejaars won hij onder meer de Ster van Zwolle en een tiental criteriums.

“Die heb ik niet, Henk”, riep ik terug. De wedstrijd daarna stond ik weer langs de kant toen Henk langskwam. Uit zijn achterzakje pakte hij een petje en dat gooide hij naar me toe. Wat was ik trots! Henk was dan ook een van mijn grote voorbeelden als renner, nooit gemeen, altijd op een eerlijke manier zijn wedstrijden winnen.

Vandaar dat ik nu 25 jaar geleden na mijn wedstrijdje op het Kalverdijkje onbedaarlijk heb staan janken toen ik hoorde dat Henk was overleden aan de gevolgen van een ongeluk. Op het fietspad tussen Beetsterzwaag en Lippenhuizen was Henk twee dagen ervoor in botsing gekomen met een brommer en die zaterdagochtend was hij aan zijn verwondingen overleden. Henk is maar 22 jaar geworden.

Op de deze website staan veel mooie verhalen, van onder meer Bert Wagendorp en Gerrit Kloosterman, over deze prachtige renner en dit geweldige mens.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

Naam*

E-mailadres*

Bericht

Bedrag €*Latest posts by Andries Hoekstra (see all)