“Bauke, je hebt een banaan in je achterzak!” Absurde televisie was het op Sporza toen Renaat Schotte poogde om Wim T. Schippers te imiteren in diens rol als Ernie. Aanleiding was de banaan in de achterzak van Bauke Mollema. Dat is in het huidige wielrennen net zo apart als zonder fietscomputer fietsen. Mollema doet het beide. Goddank.

Bauke Mollema (35) verlengde onlangs zijn contract met vier jaar bij Trek Segafredo. Natuurlijk is de hoop dat hij veel wint en jongere ploegmakkers leert hoe je lepe overwinningen behaalt, maar ik stel voor dat Mollema de komende vier jaar ook ambassadeur van het nuchtere wielrennen wordt.

Bruin en zompig
Waarom is een banaan een curiositeit? Als het hele peloton met in laboratoria bedachte gelletjes rondrijdt, verliest de banaan dan plots zijn waarde? Het is het ideale fruit om je reserves mee aan te vullen, smaakt goed en is daarnaast organisch gft-afval. Wat wil je nog meer? Nou ja, het kan natuurlijk bruin en zompig worden als het te lang op je rug plakt en moet je even met twee handen van het stuur als je de schil goed los wil maken, maar Mollema had de banaan mee vanuit de start, dus het was vast niet bedoeld voor het laatste wedstrijduur.

De rol die Mollema kan vervullen is het voorbeeld voor de gewone MAMIL. Die lijden toch al aan het waanidee dat ze alles als de profs moeten doen en wij lijden met ze mee. Dus slurpen ze gelletjes, trekken ze hun sokken tot onder hun knieën, hebben ze een tablet op hun stuur en rijden ze in aero pakken. Nu zeg ik niet dat Mollema in een wollen trui moet gaan rijden, maar dat je net zo goed meekomt met de snelste renners zonder al te veel gekkigheid is een prima boodschap.

Pindakaas
Het is jammer dat Calvé al sponsor is van de Jumboploeg, want als iemand had kunnen laten zien dat je onderweg ook gewoon een boterham met pindakaas kunt eten, dan was het Mollema wel. Zoals Sean Kelly ooit het eenmansverzet tegen klikpedalen vormde, zo zou Mollema ook kunnen proberen de velgrem te redden, al is dat sponsortechnisch lastig.

En wat te denken van het fietspompje? Tijdens een wandeletappe er gewoon in een paar minuten een nieuw bandje opleggen en weer terugkeren in het peloton. Mollema zou het kunnen. In een schriftje zijn tijden noteren na afloop in de bus, het is een mooie middelvinger naar Strava. Misschien is het te veel gevraagd, maar zou Mollema in zijn laatste jaar misschien kunnen stoppen met het scheren van zijn benen?

Pellen
Goed ik raak misschien wat op drift. En dat allemaal vanwege een banaan. Het laat maar zien wat zo’n stuk fruit kan doen. Overigens speelde dit zich af in de etappe waar Van Aert vanaf de start in de demarrage ging en het tempo nooit onder de 50 kwam die eerste uren. Of Mollema eraan toe is gekomen die banaan te pellen en op te eten is nog maar zeer de vraag. Als het wel zo is, verdient hij een prijs van de Tourorganisatie trouwens. (zijn gewicht in bananen?) Maar toch. Leve de banaan!

Alex van der Hulst