Andy Schleck stopt ermee. Alweer een onaffe carrière. Alweer een renner die eigenlijk zeven keer de Tour had moeten winnen.

We herinneren ons een Ronde van Lombardije waarin broer Fränk een hoofdrol speelde. Het was een Bettini-Lombardije, denken we; het moet dus haast 2005 geweest zijn. In elk geval zei Michel Wuyts op een bepaald moment iets als: “Hij heeft nog een broer die vijf jaar jonger is, en naar het schijnt is die nóg beter.” En daar keken wij toen naar uit, naar die jongere broer.

(Enig opzoekingswerk leert ons dat Andy als 20-jarige gewoon meereed in Lombardije in 2005. Dateert die Wuyts-uitspraak dan toch van vroeger? Ons geheugen laat ons in de steek…)

Eigenlijk is elke wielercarrière per definitie onaf. Elke renner had wedstrijden moeten winnen die hij uiteindelijk heeft verloren. Dat geldt zelfs voor Eddy Merckx. Maar falen hoort nu eenmaal bij de sport, en het zijn vooral de verhalen achter dat falen die het wielrennen zo boeiend maken. Als een renner niet vervroegd met pensioen gaat, dan nemen we als supporter ook vrede met die gemiste kansen, en laven we ons aan de niet-gemiste: het palmares als logboek van een loopbaan vol ups.

En toch zijn het de afgebroken wielerlevens – naast supercarrières als die van Merckx – waar we het langst over praten. Zwart en wit kleuren onze herinneringen het felst, grijs doet ze vervagen. Er worden nog steeds volledige tijdschriften gewijd aan VDB, verschillende wedstrijden eren Pantani, maar wie heeft het nu ooit nog over de Tourwinst van Sastre? Of het nu om een blessure gaat, om doping of om iets (nog) tragischers, bij onaffe carrières blijf je je altijd afvragen wat er had kunnen zijn: VDB, Pantani en Schleck als eeuwige beloften. Maar ook (en helaas): wat had Wouter Weylandt nog gewonnen als hij gewoon tot zijn achtendertigste had kunnen doorfietsen…?

Ach, wat is het allemaal relatief… Schleck viel op zijn knie en stopt nu met koersen. So what? Met 29 kan hij – gelukkig – nog alle kanten uit. Het ga je goed, Andy!


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

Naam*

E-mailadres*

Bericht

Bedrag €*Latest posts by Tim Vuylsteke (see all)