Slakweg stond er op het bord. In spijkerbroek en leren jack leunde Tom Dumoulin tegen de straatnaampaal en zag ze allemaal langszoeven.

Bij de laatste ronde mét de Cauberg schudde Wout van Aert aan de boom. Bij de laatste ronde zonder de Cauberg had het trio Van Aert, Tom Pidcock en Maximilian Schachmann een gaatje van 20 seconden. Op 150 meter voor het einde barstte de sprint los.

Van Aert droeg rugnummer 13. Niet bang voor bijgeloof had hij het niet ondersteboven opgespeld. Wie zichzelf kent, heeft verder niets nodig. Pas na de eindstreep werd hij onzeker. Waarom duurde het zolang voordat de jury de finishfoto beoordeeld had? Zowel Pidcock als hij wisten echt niet wiens wiel als eerste de meet aanraakte. Het verschil bleek later vier duizendsten van een seconde. Het blote oog kan dat blijkbaar niet aan.

De Amstel Gold Race van 2021 was bij de start uitgezwaaid door Dumoulin in burger en meteen daarna mocht hij bij koersdirecteur Leo van Vliet in de volgauto. Van Vliet deed het dit jaar voor de 25e keer. Het feestje daaromheen had wat groter gekund. Zouden er opnames zijn van dit autoritje? Zou Van Vliet Dumoulin een advies hebben gegeven?

De Belgische commentatoren speculeren over Dumoulins overstap van Sunweb naar Jumbo-Visma. Was het regime bij de nieuwe ploeg niet nog strakker dan bij de oude? Eén van hen wist van een koffieritje dat Dumoulin een keer maakte met zijn vriend Bram Tankink. Dumoulin gaf er geen data over door aan het team en dat kostte hem vervolgens drie meetings om dit te evalueren. Uit hoe de commentatoren praatten leidde ik af dat het eigenlijk onmogelijk is voor Dumoulin om nog te rijden voor Jumbo-Visma. Planet Earth is blue and there’s noting I can do, zong Major Tom Bowie al in 1969. We gaan het meemaken.

De vreugde bij Team Jumbo-Visma over het eindoordeel van de finishfoto was groot. 30 jaar nadat Frans Maassen de Amstel Gold Race won, met rugnummer 32, was de trofee voor hun paradepaardje.

In 1997 won Sven Nys het WK veldrijden met nummer 13 en in 2000 won zijn eeuwige rivaal Richard Groenendaal ook het WK veldrijden, ook met nummer 13. Van Aert heeft gevoel voor wielerhistorie en droeg zijn zege op aan Maassen. Ongeluk bezweren door je rugnummer ondersteboven te bevestigen is nergens voor nodig.

Waar Dumoulin naar de finish keek, is onbekend gebleven.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragDé Hogeweg
Laatste berichten van Dé Hogeweg (alles zien)