Afrika wordt geleid door ‘big men’. Mannen met macht. Het volk danst naar hun pijpen. Maar het volk kan hen ook om gunsten vragen. Geld en aanzien verzamelen is prima, maar die moet je wel delen. Vanmorgen ging ik zelf op audiëntie bij een ‘big man’: de voorzitter van het nationale parlement.
Sinds mijn introductie in het Malinese wielrennen train ik af en toe met nationaal kampioen Jackarie Sangare en zijn coach ‘Taximan’. Op zaterdagochtend om 7.15u wordt er verzameld bij het nationaal museum om bij wijze van klimtraining de plaatselijke heuvel een paar keer op en af te rijden. Jackarie deed dat vandaag met in zijn rugzak de bokaal die hij twee weken geleden won. We moesten namelijk na de training nog ‘quelque chose officielle’ doen: de parlementsvoorzitter en tevens tweede man van Mali vragen om het Malinese wielrennen onder zijn hoede te nemen.
Wij vormden een kring van tuinstoelen om hem heen. Gezeten op een grote zwarte leren bank op zijn veranda monsterde hij ons één voor één, waarna hij begon te vertellen over zijn bezoek aan Nederland. Fietsen, fietsen, overal fietsen. Zelfs alle vrouwen. ‘Och, wat zou het mooi zijn als Malinese vrouwen ook wat meer de fiets zouden pakken. In Burkina Faso doen ze dat allemaal. Maar hier heerst het volksgeloof dat vrouwen die fietsen kinderloos zullen blijven. Je krijgt ze er met geen stok op. Kan Nederland niet een van haar vrouwelijke kampioenen sturen om ons mannenpeloton te verslaan? Dan kunnen we die ban misschien breken.’
Hierna zag de voorman van de Malinese coureurs zijn kans schoon om de bokaal te overhandigen. Een vederlichte goudgeschilderde aluminium trofee met grote oren. Op de plek waar normaal gesproken het ingegraveerde plaatje met de naam van de winnaar prijkt, was nu een scheef uitgeknipt papiertje geplakt. ‘Le president’ bekeek het ding evenwel met de aandacht en het respect dat de onderliggende prestatie verdiende.
Desalniettemin diepte hij uit de plooien van zijn boubou een ‘petit cadeau’ op. Een bundeltje biljetten van 100.000 Francs om aan materiaal uit te geven. Een klein fortuin voor de lokale renners en hopelijk een eerste stap naar acceptatie van het grote verzoek.
Hiermee liep onze audiëntie op zijn einde. Hij besloot de sessie met een opdracht aan de Nederlandse gasten. ‘Als jullie nou wat goeie fietsen verzamelen in Holland dan zorg ik wel voor het transport en de douane.’ Terwijl we naar buiten liepen vroeg ik me af hoe hij dat dan zou fixen, maar de rest van het gezelschap straalde. Voordat de big man de baas werd van het parlement was hij de baas van de douane. Het inklaren van de fietsen zou niet meer dan een knip van zijn vingers vergen. Die horde was dus alvast genomen. Nu mijn deel nog…
- Voorpublicatie: Hallo mijn slaaf, alles goed? – over koersen in Mali - 07/09/2016
- Op bezoek bij een ‘big man’ - 15/10/2014
- Une chanson pour nos amis néerlandais - 29/09/2014