In januari 1980 kan Cees van der Wereld voor de derde achtereenvolgende keer Nederlands kampioen veldrijden worden bij de profs. Toch hij is geen favoriet. Van der Wereld won weliswaar in 1979 maar hij was toen niet de beste: de amateurs komen namelijk uit in dezelfde wedstrijd en enkelen van hen presteren beter dan de profkampioen.

Die betere crossers, met name Hennie Stamsnijder en Rein Groenendaal, doen het voorafgaand aan de titelstrijd van 1980 weer beter dan Van der Wereld en ze zijn bovendien beiden prof geworden.

Toch wint Van der Wereld. Door ‘simpelweg’ op de fiets te blijven. Stamsnijder en Groenendaal doen dat niet. Laatstgenoemde valt in de laatste bocht en daar profiteert de iets voorzichtigere Van der Wereld van. ‘Als hij op de fiets was gebleven had ik het nog niet geweten’, vertelt hij in Wieler Revue. ‘Ik zat helemaal stuk. Op het moment dat hij viel wist ik dat ik nog eenmaal alles moest geven. Groenendaal mocht nooit meer terugkomen anders was ik beslist gezien.‘

Sponsors De Uitkomst (een lakspuiterij) en sportzaak Riejan Sports zijn ook blij met de titel van hun pupil. En dat om een bijzondere reden, lacht Van der Wereld tegenover Wieler Revue. ‘”Zorg maar dat je weer kampioen wordt”, werd er gekscherend gezegd, dan hoefden er geen truien te worden aangemaakt.’ De crosskampioen reed voor deze sponsors tot dan toe alleen maar in het rood-wit-blauw…

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop