HET IS KOERS!

Passen en meten: op bezoek bij BikeShoe4U

In Nijkerk zit een winkel waar mijn wielerhart sneller van gaat kloppen. De naam van de winkel BikeShoe4U spreekt tot de verbeelding en verklapt een hoop. Na mijn avontuur in Duitsland ging ik op bezoek bij Daan Kruithof. Hij is de enthousiaste eigenaar van BikeShoe4U. Daan is gespecialiseerd in fietsschoenen, pedalen, bikefitting en alles wat daaraan gerelateerd is. Het is zijn doel om iedereen pijnvrij op de fiets te zetten. Het is vaak een ondergeschoven kindje, maar de afstelling van de fiets begint bij je schoenen en je plaatjes. Al zit je pijnvrij op de fiets, een goede schoen kan op de lange duur ook overbelasting en blessures voorkomen. De winter is een uitermate geschikte periode om je materiaal eens kritisch onder de loep te nemen. Ik maak me klaar voor een nieuw fietsseizoen, het begint voor mij bij mijn schoenen.

Fietsnerdwalhalla

Een muur vol schoenen. Fietsschoenen welteverstaan. De winkel in Nijkerk is een walhalla voor fietsminnend Nederland. Zowel race- als MTB-schoenen hangen fier aan de muur. Met maar liefst 27 merken en per merk de verschillende modellen zou ik er niet veel wijzer van worden. Ik ben naar Nijkerk gereden om een degelijk advies te krijgen van Daan. Want zeg nou zelf, wat is een muur vol schoenen zonder advies? Waardeloos, als je het mij vraagt. Het advies dat Daan geeft, gaat op de ouderwetse manier. Geen fancy scan maar gewoon met meetlat, het blote oog en aantekeningen op papier. Het standaard gereedschap van de bikefitter uit Nijkerk.

Als vrolijke hobbyfietser komen er termen voorbij waar ik nog niet eerder van gehoord heb. Daan kijkt naar de stand van je voeten als je ze ontspannen houdt. De voet valt dan automatisch in de natuurlijke houding. De kanteling van de voet is hetgeen ondersteund moet worden. Als ik Varus en Valgus roep dan begrijpt u de eerder gerefereerde onbekende termen. Daan zet me op een plank en ondertussen praten we verder over specifieke punten die bekeken en gemeten worden. De warmte van mijn voeten laat een mooie afdruk achter op de plank. Deze informatie dient om te bepalen of er een ondersteunende zool nodig is in de schoen. Ik word op diverse manieren neergezet; Daan bekijkt alle informatie scherp met zijn timmermansoog. De stand van mijn benen, stabiliteit van de knieën, al deze informatie dient dat ene doel: een goed passende schoen voorkomt al heel veel klachten.

Wie de schoen past trekke hem aan

Op basis van mijn gegevens wordt een aantal schoenen uit de kast gehaald. Ik heb nogal brede voeten, zo blijkt. Dat wist ik al, want smalle schoenen doen bij mij zeer. Je moet er rekening mee houden dat een schoen ook comfortabel moet zitten op het moment dat je er kracht mee zet. In de winkel, zittend op een stoel kan een schoen prettig zitten. Ga je er echter gas mee geven en veel druk op de pedalen geven, dan kan comfort naar verloop van tijd over gaan naar knellen. Niets vervelender dan dat. Veel modellen, merken en maten gaan er aan en uit. Uiteindelijk krijg ik een paar Lake CX237 schoenen aan en deze voelen fijn. Voor de vorm probeer ik nog enkele anderen, maar ik blijf toch terug komen bij de Lakes.

Afstelling, wedges en lasers

Op mijn fiets zitten Speedplay-pedalen. De flexibiliteit van deze ronde plaatjes is een voordeel. Zo heb je nog meer mogelijkheden om tot een juiste afstelling te komen. Voor de gelegenheid heb ik een nieuw setje plaatjes meegenomen. Een fris, nieuw begin, schone plaatjes onder mijn schoenen. Daan plakt ter hoogte van mijn kleine teen stickers op de schoenen. Zo bepaalt hij de plaats waar het plaatje op de schoen geschroefd moet worden. De stand van mijn voeten, die fijne Varus en Valgus, wordt ondersteund met een wedge. Dit is een extra plaatje tussen je schoen en je schoenplaatjes. Deze wedge dient om de knie zo recht mogelijk heen en weer te laten bewegen. En om zo overbelasting te voorkomen. Aan alles is gedacht, want ook in de schoen wordt een zool gelegd voor extra ondersteuning. Dit is een precisiewerkje want een zool is vaak hoger dan de reguliere zool. Je loopt dan het risico dat de comfortabele schoen begint te knellen. Hierbij is je gevoel in de schoen de juiste raadgever.

Dan is het tijd om de schoenen even kort te proberen en om de Speedplay nog wat te finetunen. Er worden rode laserlichten op mijn knie gericht. Zo wordt gekeken of m’n knie een mooie verticale beweging heeft. Een knie die tijdens een omwenteling alle kanten op gaat kan op den duur irritatie veroorzaken. Wat te denken van het vele vermogen dat verloren gaat. Je ziet de wattages zo je knie uit schieten terwijl die naar beneden het pedaal op moeten. Dat zou zonde zijn.

Ik koop de schoenen bij BikeShoe4U met een klantvriendelijke, flexibele voetnoot. Probeer de schoenen eerst een paar keer. Rijd er lekker mee rond en wees je bewust van het gevoel. Zowel op Zwift als op de weg hebben de schoenen al wat meters gemaakt. Ingeklikt geen problemen ondervonden van mijn nieuwe Bianchi-celeste gekleurde pattas.

Daan is een lopende encyclopedie als het om fietsschoenen gaat. Hij kent de modellen, merken en hun eigenschappen op zijn duimpje. Voor eenieder met een (fiets)schoenenfetish die ook nog eens op zoek is naar een passend advies: BikeShoe4U is the place to be.

Mobiele versie afsluiten