Je zal het tegenwoordig niet meer zien. Het zal ook niet mogen. Wat? Je eigen reclame op andermans foto plakken en dat dan op een flyer laten afdrukken. Een ploegfoto van Sunweb ‘pikken’ en dan het woord ‘Sunweb’ inruilen voor Shell, Kruidvat of Jupiler, om maar wat te noemen.

In de jaren 50 en 60 hadden ‘we’ daar weinig moeite mee. In mijn verzameling heb ik verschillende fotokaarten van renners waarbij de foto grotendeels gelijk is maar de reclame op de borst niet. Er is dan domweg iets overheen geplakt.

Deze zogenaamde Redband-ploegfoto is er een voorbeeld van. Dit is namelijk de ploegfoto van Televizier uit 1964, het eerste jaar dat het tv-magazine de gelijknamige Nederlandse ploeg sponsorde.

Op de foto zijn van links naar rechts de volgende renners te zien: Leo van Dongen, Cees van Espen, Dick Groeneweg, Piet van Est, Jo de Haan, Jacques van der Klundert, Piet Damen, Henk Nijdam, Cees Haast, Rik Wouters en Jan Hugens.

En uit het dak van de ploegleiderswagen steekt Kees Pellenaars. Mét sigaar, zoals altijd…

En de oplossing van de rebus op de achterkant van de flyer is…. (zie onder de rebus)

Oplossing: “Win een tour naar Parijs met de Red Band Griotten-prijs”

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)