SaganPeter Sagan is misschien wat meer mainstream dan Benoît Salmon, Jetse Bol of Amets Txurruka, maar ook hij is een cultheld. De voorbije dagen voerde hij op de flanken van zowel de Mont Ventoux als Alpe d’Huez een in-race wheelie uit. Hij was daarmee niet aan zijn proefstuk toe wat extrasportief spektakel betreft. Voor, tijdens en na wedstrijden, op start- en finishpodia, tussendoor via filmpjes, er gaat zelden een maand voorbij zonder een ophefmakend optreden van de Slovaak. En ondertussen blijft de man ook veel en grote wedstrijden winnen.

Sommigen noemen Sagan arrogant, anderen een vrouwonvriendelijke macho, weer anderen een kwajongen. Weinig wielervolgers willen echter de waarheid zien achter zijn schijnbare haantjesgedrag: Sagan is een artiest, een rondreizende performancekunstenaar, die stap voor stap een fantastisch oeuvre aan het opbouwen is, overal ter wereld. Dat hij daarnaast ook heel snel kan fietsen, is eigenlijk bijzaak – al geven zijn talent en de schitterende resultaten die hij ermee behaalt hem natuurlijk wel een groter platform.

Criticasters zullen beweren dat de ‘artistieke’ verwezenlijkingen van de bijna tweevoudige groene trui zich beperken tot wheelies en ongewenste aanrakingen. Wij voorspellen echter dat pas over een jaar of tien, vijftien de echte betekenis van Peter Sagan voor de kunst duidelijk wordt, dat we dan pas een volledig overzicht van zijn werk zullen kunnen maken en de voor- en tegenstanders van vandaag hem dan pas ten volle zullen kunnen appreciëren. Maar zo lang willen wij niet wachten. Daarom hebben we besloten om, nu zijn carrière nog jong is, vandaag al te beginnen met het verzamelen van zijn creaties. We doen dat met een interactieve kaart, zodat u kunt zien waar de kunstenaar al actief is geweest, en wat hij daar precies gedaan heeft:

Dit is een bètaproject. Voorlopig hebben we enkel Sagans meest bekende performances toegevoegd aan de kaart, dus het overzicht is verre van volledig. Ook zijn we nog niet tevreden over alle video’s, en van andere video’s (zoals deze en deze en uiteraard deze) kennen we de exacte opnamelocatie niet. Het kan dus nog een stuk beter, en daarvoor hebben we u nodig. Denkt u aan een performance die zeker op de kaart moet? Vindt u ergens een betere video of foto van een bepaalde act? Kunt u ons helpen met ontbrekende locaties? Laat het ons weten! Op eenvoudig verzoek krijgt u van ons zelfs het wachtwoord om zelf markers toe te voegen aan de kaart. Alvast bedankt voor uw hulp, en ondertussen veel plezier met het volgen van de carrière van Slovakijes hipste kunstenaar!

Latest posts by Tim Vuylsteke (see all)