Nederlanders hebben het over het algemeen niet zo op Fransen. Zeker na het ongeluk van Johnny Hoogerland eerder deze week, zal de gastheer van de Tour de France niet als meest populaire natie in ons vaderland te boek staan. Een Nederlandse ritoverwinning op de nationale feestdag, Quatorze Juillet, zou daarom meer dan welkom zijn. Morgen is immers niet alleen een speciale etappe door de aankomst op Luz Ardiden.

In het verleden wisten negen Nederlanders al eens te winnen op Quatorze Juillet. Wie waren dat ook alweer? Een chronologisch overzicht:

1. Theofiel Middelkamp wist als eerste Nederlander een etappe in de Tour de France te winnen, en wel op 14 juli 1936. Na in Aix-les-Bains van start te zijn gegaan, kwam hij in Grenoble als eerste over de streep. In de etappe werd onder meer de Galibier overwonnen. Middelkamp overleed in 2005 op 91-jarige leeftijd.

2. Gerben Karstens zegevierde in de rit van Lacanau-Ocean naar Bordeaux op 14 juli 1976. Als sprinter won hij in alle drie de grote rondes in etappe. Jeroen Blijlevens, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel zijn de enige Nederlanders die hem dat later na zouden doen.

3. Precies twee jaar na Karstens was het onze eigen Joop Zoetemelk die de etappe naar de Puy-de-Dome winnend af mocht sluiten. Hij won in zijn carrière liefst tien etappes in de Tour en zou in 1980 ook het eindklassement winnen, nadat hij een jaar eerder ook al de Vuelta op zijn naam had geschreven. In 2005 werd hij verkozen tot beste Nederlandse wielrenner aller tijden.

4. Peter Winnen won in 1981 op 14 juli de etappe naar Alpe d’Huez. Het was de vijfde Nederlandse zege op de ‘Nederlandse’ berg, nadat ook al tweemaal Zoetemelk en Hennie Kuiper als eerste de top hadden bereikt. Vijf van de eerste zeven etappewinnaars van l’Alpe d’Huez waren Nederlanders. Winnen zou twee jaar later overigens opnieuw op de alp winnen. Maar niet op 14 juli.

5. Een jaar na Winnen zegevierde Gerrie Knetemann in een Touretappe. Althans, etappe. Hij won een tijdrit, en was de enige Nederlander die daar op Quatorze Juillet in slaagde. Overigens won Knetemann hiernaast nóg een etappe in 1982. In zijn hele loopbaan reed hij in totaal tien maal als eerste over de streep in de Tour. Daarnaast werd hij wereldkampioen op de weg en reed hij acht dagen in de gele trui. Knetemann overleed plotseling in 2004. Hij werd slechts 53 jaar.

6. Precies een jaar na Knetemann won Henk Lubberding op Quatorze Juillet. Hij schreef de etappe naar Aurillac op zijn naam. Lubberding zou in totaal drie Touretappes winnen, driemaal in de top-tien van het eindklassement eindigen en bovendien éénmaal de gele trui dragen.

7. Steven Rooks was in 1988 de snelste over het traject tussen Morzine en l’Alpe d’Huez. Na Winnen was hij dus de tweede Nederlander die een Franse ritzege op de ‘Hollandse alp’ wist te voorkomen op Quatorze Juillet. In de Tour van 1988 werd Rooks overigens tweede en daarnaast won hij het eindklassement van de bolletjestrui.

8. Jean-Paul van Poppel won in 1992 de etappe van Luxemburg naar Straatsburg. Misschien wel de beste Nederlandse sprinter aller tijden won in zijn loopbaan liefst negen Touretappes. In 1987 schreef hij bovendien de groene trui op zijn naam. Ook in de Vuelta en de Giro was hij succesvol; hij won in die rondes respectievelijk negen en vier etappes. Momenteel is Van Poppel in de Tour actief als ploegleider van Vacansoleil.

9. Voorlopig de laatste Nederlander met een etappezege op Quatorze Juillet is Karsten Kroon. In 2002 schreef hij de rit naar Plouay op zijn naam. In een ontsnapping van zeven renners toonde hij zich de snelste in de sprint. Servais Knaven en ploeggenoot Erik Dekker (die vier Touretappes in zijn loopbaan won, maar geen enkele op 14 juli) eindigden als tweede en derde.