Jean Bobet is de renner op de afgebeelde fotokaart, de vijf jaar jongere broer van drievoudig Tour de France-winnaar Louison Bobet.  Jean eindigt veertiende en vijftiende in de Tour de France en het eindklassement in de 1955-editie van Parijs – Nice is ongetwijfeld zijn grootste overwinning.

Na zijn wielerloopbaan wordt Jean journalist voor onder andere Radio Luxemburg, L’Equipe en Le Monde. Van zijn hand verschijnen ook wielerboeken, onder andere over zijn succesvolle broer. De twee broers gaan ook in zaken, ze runnen de ‘Thalassotherapiecentra Louison Bobet’, kuuroorden aan de Franse kust.

Dat Jean in het peloton ‘de professor’ wordt genoemd, zal terug te voeren zijn op zijn bril. Maar dat is niet de enige verklaring:  Jean studeerde moderne talen, aan de universiteit. In 1949 en 1950 wordt hij ook nog eens wereldkampioen op de weg, bij de universitairen.

De jongste Bobet is trouwens niet de enige wielrennende ‘professor’. Ook de brildragers Arie van Vliet, Jan Janssen en Laurent Fignon krijgen deze bijnaam opgeplakt. Italiaan Giorgio Albani – zonder bril – heet eveneens ‘professor’ te zijn. Vanwege zijn tactisch inzicht, schrijft de wielersite.net.

Jos van Nierop
Latest posts by Jos van Nierop (see all)