HET IS KOERS!

Rapha Pro Team winterjack

Is er een betere dag denkbaar om een winterjack te testen dan zo’n oer-Hollandse januaridag waarop windkracht 5 je bijna van de fiets blaast en er bovendien regendruppels uit de lucht komen vallen? Lijkt me niet. Hoewel de temperatuur met vijf graden redelijk aangenaam is, maakt de forse wind mijn testritje koud. Ik ben dan ook blij dat ik een goede baselayer draag. Daaroverheen heb ik het Rapha Pro Team Jacket aangetrokken dat mij vandaag warm moet houden en moet beschermen tegen de nattigheid.

Het eerste wat opvalt aan de winterjas is de no-nonsense uitvoering. Het jack is overwegend navy-blauw (ook verkrijgbaar in rood en zwart) met de van Rapha bekende reflecterende elementen op mouwen, kraag en achterpand. Waar jacks van andere merken in het duurdere segment een overdaad aan zakken en extra bergruimte bieden, moet ik het bij dit jack doen met drie standaard (niet-afsluitbare) achterzakken en één klein zijzakje met een rits. Gelukkig zijn de achterzakken wel ruim genoeg. Rapha zou Rapha niet zijn als er in de binnenkant en in een van de achterzakken geen wielercitaat was afgedrukt.

Fietsen in de winter betekent dat je kleding moet ademen om warmte af te kunnen voeren. Dit jack doet dat voortreffelijk. Daarnaast moet je kleding voldoende isolatie bieden, er is immers niets vervelender dan kou lijden op de fiets. Gelukkig heb ik het gedurende de rit nooit koud gehad. Het jack voelt licht aan en sluit nauw om het lichaam. Dat ziet er in etalageruiten niet alleen beter uit, het zorgt ook voor een prima isolatie. De vlakken aan de achterkant van het jack zijn gemaakt met Super-Roubaix, wat volgens Rapha zorgt voor ‘isolatie waar je dat het hardst nodig hebt.’ Dat kan ik beamen. Het enige minpuntje is misschien de kraag: die sluit net niet helemaal aan op mijn hals, waardoor daar soms wat koude lucht doorheen komt.

De mouwen van het Rapha Pro Team Jacket hebben een extra ‘uitloop’ die mooi aansluit op de handschoenen; er komt geen koude lucht door de onderkant van de mouwen naar binnen.

Halverwege mijn fietstochtje, vlakbij Woerden, begint het onverwacht te druppelen. Ik heb geen regenjack meegenomen, dus dit is meteen een goede test. De belangrijkste vlakken van het jack hebben een waterafstotende werking, althans dat claimt de fabrikant. Het regent een minuut of tien, maar daar merk ik weinig van. Het jack biedt voldoende bescherming. Overigens raadt Rapha wel aan om bij echte regenritjes met een extra regenjas te fietsen, omdat het Rapha Pro Team Jacket niet geheel waterdicht is.

So what’s the verdict? Dit is een prachtige winterjas, met een geraffineerde afwerking zoals we die van Rapha gewend zijn. Hier wil je wel mee gezien worden. Het gebrek aan extra (afsluitbare) zakken vind ik een minpunt. Voor deze toch pittige aanschafprijs verwacht een winterfietser nét iets meer. Wie geen behoefte heeft aan tierelantijntjes of ritsjes, haalt met het Rapha Pro Team Jacket een uitstekend jack in huis waarmee het prima fietsen is, ook als weer en wind even tegenvallen.

Redactie: Naast Leon heeft ook Bas de jas aangehad en hij sluit zich helemaal aan bij deze bevindingen. Een korte impressie van de rit met Bas, geheel gehuld in Rapha (winterbroek en winterjas):

Mobiele versie afsluiten