Futurumshop.nl ken je wellicht van haar grote aanbod aan fietsonderdelen en toebehoren, maar sinds kort heeft de succesvolle webwinkel ook haar eigen kledinglijn: Futurum Quality Gear. Voor Hetiskoers! de ultieme gelegenheid om dit nieuwe merk eens onder de loep te nemen. De kleding wordt handgemaakt in een kleine fabriek in Bergamo (Italië) en ik hoop dat dan ook terug te kunnen zien in de jas. Met een vriendelijk, handgeschreven briefje ontvang ik de jas thuis. ‘’We hopen dat je de jas met veel plezier zult testen’’. Ik mocht het zelf aan den lijve ondervinden.

10909326_10202125103688289_1259366238_o
De jas bestaat voor 88% uit polyester, 6% uit elastane en 10% uit polyurethaneelastomere. Genoeg thermische stoffen dus. De lange rits is erg prettig en sluit zonder in de hals te prikken. De grote achterzak is afsluitbaar en de mouwen en onderkant zijn afgewerkt met elastische manchetten. Achterop het jack is de tekst ‘’Futurum’’ in groot formaat aanwezig. Zo kan niemand meer om deze nieuwe kledinglijn heen. Tijdens de inspectie van het jack valt me op dat de achterkant niet veel langer doorloopt ten opzichte van de voorkant. Tijdens de testrit zal ik dit ook merken. Ook de afwezigheid van een ‘binnenrits’ is erg jammer, maar niet onoverkoombaar. De rood/crème lijnen op de zijkant van de linkermouw geven de jas een prachtige retro uitstraling en alles bij elkaar ademt de jas kwaliteit.

10913494_10202125103888294_1298715274_n
Genoeg over de specificaties van dit fraaie jack, tijd om te testen. Wanneer ik de jas aandoe voelt het direct warm en prettig. De mouwen sluiten goed rond de pols en ook bij de nek zit de jas lekker. De jas heeft van zichzelf lange mouwen, maar toch hadden ze van mijn nog net iets langer gemogen om een naadloze afsluiting op de handschoenen te verzekeren. Met een temperatuur van vier graden is het tijdens mijn testrit redelijk koud. Wat de gevoelstemperatuur nog iets doet dalen is de gure, harde wind. Een veelgemaakte fout onder fietsers is té warm vertrekken voor een tochtje. Wanneer je dan de kilometers wegtrapt kan het zijn dat je door de te warme kleding erg gaat zweten. Als de wind erbij komt kan dat overtollige zweet er voor zorgen dat je het koud gaat krijgen. Dat komt dus niet per se omdat je jas niet warm genoeg is, maar omdat je zelf té warm gekleed bent. Die fout maak ik zelf gelukkig niet en met slechts één baselayer merk ik dat de jas me goed warm houdt, ondanks de ijzige omstandigheden. Tijdens mijn rit rijd ik eerst naar het noorden van Groningen. Richting het einde van de wereld zeg maar. Hoewel de jas maar één achterzak heeft kan ik prima al het broodnodige kwijt. Een pompje, binnenbandje en bandenlichters zullen me in tijden van nood bijstaan.

10933189_10202125103848293_1392065091_n
Ondertussen komen er lichte regendruppels uit de lucht. Voor mij niet zo prettig, maar wel de perfecte gelegenheid om de waterdichtheid van het jack te beproeven. Na meer dan een half uur in de regen te hebben gefietst ben ik nog steeds niet nat en met de winddichte functie zit het overigens ook wel goed. Ondanks de koude wind heb ik niet het idee dat er ook maar een zuchtje wind door de jas mijn lichaam bereikt. Als ik rechtsomkeert maak richting de stad beukt de wind in mijn rug. De jas geeft me moraal en in een mum van tijd zit ik thuis aan een welverdiend bakje koffie. Op de rechtermouw staat ”the cycling experts” en dat is zeker niet overdreven, want deze jas maakt haar verwachtingen meer dan waar. Voor een winterzacht prijsje haal je met de Joris II een zeer goede jas in huis, die doet wat er van wordt verwacht: je warm houden tijdens koude winterritten, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

Benieuwd hoe de kleding van Futurum gemaakt wordt? Bekijk dan het filmpje hieronder:

Foto’s: Sanne de Vries

Brend van der Horst
Twitter:

Futurum winter Joris II

€148,00
7.9

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Pasvorm

7.5/10

Comfort

7.5/10

Ademend vermogen

8.0/10

Thermisch vermogen

8.5/10

Pros

  • Luxe afwerking
  • Afsluitbare achterzak
  • Retro

Cons

  • Mouwlengte
  • Slechts één achterzak