Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse. De laatste Nederlandse namen die Franse wielerliefhebbers nog écht met ontzag uitspreken: ‘Rookse et Thuunisse!
De laatste Nederlandse bergkoningen. Niemand in Nederland bracht de bolletjestrui naar Parijs, behalve de twee ploeggenoten van team PDM. Rooks bracht ‘m zelfs naar Warmenhuizen.
Volgend jaar is het alweer vijfentwintig jaar geleden. Een goed moment voor een speciale uitgave over de twee klimmers, dacht auteur Peter Tetteroo.

Een goed moment ook, omdat de twee onlangs – na een lange periode zonder contact – weer bijeen kwamen. Theunisse: ‘ik heb uit koppigheid een tijdje niets van me laten horen. Een jaartje of vijftien’.
De oud-coureurs reden dit voorjaar een tochtje met de ploeggenoten van PDM, en twee maanden geleden streden ze met andere ex-profs om winst in de Ronde van Katendrecht. Ondertussen tekende Tetteroo hun verhalen op. ‘Rooks & Theunisse, een koningskoppel ondanks alles’ is de titel van het boek over de twee renners die zo vaak in één adem worden genoemd. De foto’s in het boek zijn van Cor Vos.

Het boek beschrijft naast de bekende successen ook het verhaal over de breuk tussen Rooks en Theunisse. Een breuk die ontstond nadat de renners op dezelfde dag in 1994 voor eeuwig uit de Tour stapten. De Tour de France die hen groot maakte.
De knie van Theunisse was kapot, verder fietsen leek onmogelijk. De twee besloten om op de rustdag even los te fietsen, naar die ene plek waar een geblesseerd renner plotselinge genezing kan overkomen. Rooks: ‘ach, dachten we, misschien helpt ‘t.’
Maar Lourdes bracht geen verlossing. Dertig uur later stapten Rooks en Theunisse al op de trein naar Paris gare d’Austerlitz. Theunisse tijdens de presentatie: ‘Van Lourdes naar Auschwitz, zeiden we nog tegen elkaar’.

Verwachtingen over gemaakte afspraken, verbroken beloften, het einde van twee carrières. Dat zijn, in het kort, de redenen voor de breuk. Er verschenen verhalen in de pers. Verhalen over de renners, niet van de renners. Nu, vijfentwintig jaar later, is dat verhaal er wel, vol met citaten van Rooks en Theunisse. Je kunt het ze al lezend horen vertellen. Het Noord-Hollands van Rooks, afgewisseld met het zachte, bijna fluisterende Brabants van Theunisse.

Gio Lippens schreef het voorwoord bij het boek en presenteerde het donderdag in het Amsterdamse Olympisch Stadion. Tegelijk opende een tijdelijke expositie over de twee renners haar deuren. Hier zijn naast de iconische shirts ook prachtige foto’s te zien uit de collecties van diverse verzamelaars. Een baanfiets van Steven Rooks staat te glimmen naast een van de Concordes waar ze voor PDM hun successen op behaalden.

In de vitrinekast staat het boek van Jeroen Wielaert over Gert Jan Theunisse, gebroederlijk naast het boek over Steven Rooks.

  • Peter Tetteroo – Rooks & Theunisse, een koningskoppel ondanks alles
    (Uitgeverij Tirion Sport)
  • Vanaf 12 oktober tot 11 december is de expositie over Rooks & Theunisse te zien in de Olympic Experience, het sportmuseum in het Olympisch Stadion te Amsterdam (openingstijden en toegangsprijzen staan hier)

foto’s: Dirk Spits en Martijn Sargentini

Beantwoord de volgende vraag goed en maak kans op een exemplaar van Een koningskoppel, gesigneerd door Rooks en Theunisse!

[quizmaster quiz=2]

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

Bedrag

Martijn Sargentini