Het zal nu een jaar geleden zijn geweest dat Roy Curvers zijn pensioen aankondigde. Zijn contract liep af, Sunweb ruilen voor andere ploeg was geen optie, maar stoppen eigenlijk ook nog niet. In samenspraak met de ploeg werd het contract met één jaar verlengd. Na 2018 zou hij dan doorrollen naar een andere functie binnen het team, een mooi vooruitzicht voor beide partijen. Roy was tenslotte al jaren een belangrijke pion in de ploeg. Waar eerder Degenkolb en Kittel bepalende renners voor het team waren en op dit moment alles om Dumoulin en Kelderman lijkt te draaien, is tijdens de koers Roy al sinds jaar en dag één van de onmisbare renners.
Het seizoen 2018 nadert zijn einde. Nu is het moment van pensionering daar. Roy gaat met pensioen, of toch niet? Tijdens Rush Hour in Arnhem gaf Roy dinsdagavond aan toch niet te stoppen. Weer is besloten om het contract met één jaar te verlengen. De reden is eigenlijk wel logisch, hij voelt zich nog te goed om te stoppen en hij vindt het nog te leuk. Nog een jaar Roy Curvers is reden genoeg om eens extra te genieten van de man die niet vaak in de schijnwerpers staat, maar zeker de moeite waard is om te bekijken.
2008
Op 28-jarige leeftijd maakt Roy zijn debuut bij Skil-Shimano. De jaren ervoor heeft hij ook gefietst, maar de overstap naar Skil-Shimano maakt dat hij op het allerhoogste niveau zal kunnen starten. Al snel blijkt dat Roy geen veelwinnaar is. De gehele ploeg werkt hard, het enthousiasme is aanstekelijk, maar veel topresultaten op het hoogste niveau zijn er niet de eerste jaren. Met Kenny van Hummel hebben ze iemand in de ploeg die snel aan kan komen, maar winnen van de echte toppers lukt vaker niet dan wel.
Vanaf 2011 wordt door het team, met de komst van Marcel Kittel, ook op WorldTour-niveau veel gewonnen. Roy zelf weet in 2011 zijn eerste profzege te behalen. Hij wint Halle-Ingooigem door alleen aan te komen. Helaas voor Roy blijft het bij deze ene overwinning. Wel wordt hij een steeds belangrijkere spil in de sprinttrein die opgezet wordt rondom Marcel Kittel en later ook John Degenkolb. Eind 2011 mag Roy voor Skil-Shimano starten in de Vuelta. Zijn eerste grote ronde wordt een succes als ook daar Marcel Kittel weet te winnen in een sprint.
2012
In 2012 weet Iwan Spekenbrink het team naar een nog hoger plan te tillen. Door het project 1t4i (One Team 4i’s: Inspiration, Improvement, Integrity, Innovation) krijgt de ploeg veel internationale aandacht. De wielerwereld kijkt bewonderend naar de ontwikkelingen die het team en de individuele renners van Spekenbrink doormaken. Roy maakt in de Tour de France van 2012 zijn debuut in deze ronde. Door de vroege opgave van Kittel blijven mooie resultaten uit.
Tijdens de Tour de France van 2013 zien we Roy de enige keer gedurende zijn carrière in een leiderstrui. Helaas niet tijdens de koers, maar als best geklasseerde Nederlander krijgt hij van Filemon Wesselink de oranje leiderstrui uitgereikt.
Later wordt in de documentaire Nieuwe Helden een mooi inzicht gegeven in de ploeg tijdens deze Tour. Uit deze documentaire blijkt eens te meer de positie van Roy binnen de ploeg. Elke pion is van belang voor een goed resultaat. De winst, de spanning, de vreugde, de frustratie, maar ook de onderlinge humor is mooi om te zien.
2014
Als Marcel Kittel tijdens de Tour de France van 2014 huis aan het houden is, weet Roy zich daarbij zeker gewaardeerd door de winnaar. Kittel haalt liefst vier ritoverwinningen. Hij weet aan wie hij zijn winst deels te danken heeft en vergeet zijn ploeggenoten niet.
Roy geniet ten volle van de koers, maar laat op Twitter zien dat na de koers niet alles even fris en fruitig meer is.
Voor alle Nederlanders is de Tour de France van 2015 een belangrijke. De start is in Utrecht en Tom Dumoulin zou daar wel even het geel gaan behalen.
Mede-Limburger Roy mag mee naar het vertrek. Tijdens de presentatie zien we het team dat voor geschiedenis moeten gaan zorgen. Helaas pakt het niet uit zoals het publiek vooraf zo graag had gezien. Dumoulin valt uit op weg naar Huy en de ploeg moet verder zonder hem, zonder gele trui. Voor de ploeg redt Simon Geschke de meubelen door een knappe overwinning op weg naar Pra Loup.
Het laatste jaar in de carrière van Roy Curvers, althans zo kondigde hij het zelf aan. Niets is minder waar. Hij gaf aan nog een jaartje door te gaan. De laatste jaren was hij steeds belangrijker voor de ploegleiding als wegkaptein van het team. Dat de ploeg een functie voor hem klaar heeft liggen na zijn actieve carrière is daardoor logisch. In 2012 startte het project 1t4i, Roy heeft zich daardoor steeds verder kunnen ontwikkelen.
Verstand komt met de jaren? Nadat hij (met ruim dertig anderen) gediskwalificeerd was tijdens de Scheldeprijs, wist Roy tijdens een trainingsritje wel beter. Dit keer stopte hij wel.
Pensioen?
Stoppen gaat hij nog niet met fietsen, we gaan hem nog vaker zien. Hopelijk weten de volgers hem ook nog vaak te vinden, want zeg nou eerlijk, zo’n kop willen we toch nog vaak zien (en horen) na een mooie koers?
Foto’s: Twitter Roy Curvers
- Hunkeren naar het voorjaar - 19/02/2019
- Roy Curvers gelukkig niet met pensioen - 29/08/2018
- De strijd van Greipel - 22/01/2018