Ze vallen bij bosjes uit het peloton. Zojuist het bericht “Timo Roosen abandon”. Onze sterke #126 houdt zich goed staande op de fiets. Ik heb enorm veel respect voor de nuchtere Nederlander in dienst van Katusha. Op je 26e in een team zonder Nederlanders in de derde week Tour nog actief zijn. Zijn eerste Tour niet te vergeten. Bewonderenswaardig!

De benen zijn op. Alle energie is verloren gegaan in de bergen. De laatste twee bergetappes deze Tour, die van afgelopen woensdag en donderdag heeft Maurits moeten overleven. “Niet toegeven aan de vermoeidheid” zo zegt hij zelf. “Dat is maandag pas aan de orde.” Maurits heeft, ondanks het afzien, genoten van het rijden in de Alpen. Hij werd met regelmaat herkend en de beklimmingen op geschreeuwd. Het enthousiasme van het publiek op de flanken had een positieve werking op hem. Helemaal als er in het Nederlands iets geroepen werd. Dan kreeg hij net dat sprankje extra energie om over die ellendige bergen te fietsen.

Joris Knapen, u weet wel, die man van de prachtige foto’s! Joris deed een vlug interview met Maurits op weg naar de start van etappe:

Er resten ons nog drie etappes. Vandaag is er een etappe met 225 kilometer uitgestippeld. Onderweg komen de renners drie korte beklimmingen van de derde categorie tegen. Gaan we de overgebleven sprinters in actie zien of blijft de kopgroep vooruit? Over twee uur is het antwoord hierop bekend. Bij Katusha zijn ze met maar liefst drie ploegleiders naar de Tour afgereisd. Elke dag wordt er op tactische plannen gebroed en worden de strategieën bijgeschaafd. Met zo ontzettend veel variabelen moet je elk draaiboek flexibel benaderen en inzetten. Uiteraard spaart Tony Martin zich om zo goed voor de dag te komen bij de tijdrit van zaterdag. Ditzelfde geldt voor sprinter Kristoff. Katusha wil hem als eerste over de streep van de Champs-Élysées zien rijden op zondag. Kristoff mag zich vandaag en morgen zo veel mogelijk gedeisd houden.

Maurits, al ben je hemelsbreed nog een eind weg. Parijs komt in zicht.

Als u prangende vragen heeft aan Maurits Lammertink, laat het ons weten. Wie weet komen ze langs in deze rubriek! U kunt Maurits zelf ook volgen via twitter en instagram. Alle berichten kunt u teruglezen onder Lammie’s Tour!


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

Bedrag