Stel, je gaat tijdens een lange rit koffiedrinken op een terras. Je fiets staat onafgesloten in het zicht. Maar je wilt ook nog even je bidon vullen op het toilet, dus je moet naar binnen zonder dat je je fiets in de gaten kunt houden. Of je hebt een toertocht gereden en parkeert je dure fiets zonder slot en zonder toezicht op het finishterrein. Voelt ongemakkelijk hè?

Elke recreatieve fietser herkent deze situatie. We vinden het kennelijk gewoon dat we onze oude stadsfiets van 200 euro beveiligen met een standaardslot en een fietsketting, maar onze kostbare racefiets – die het vijftienvoudige heeft gekost – laten we zonder sloten achter tijdens of na een fietstocht.

Voor wie dat net als ik raar vindt is er nu de Safeman, een handig en compact slot dat je makkelijk mee kunt nemen als je op pad gaat met je racefiets of mountainbike. De Safeman is feitelijk een oprolbare staalkabel met een ringslot. Je rolt de kabel af, doet hem door je frame of wiel en haalt het uiteinde door een gat in het slot. Idealiter zet je de fiets met de kabel vast aan een paal, boom of fietsstandaard.

De Safeman – in Nederland gedistribueerd door BusyBee – is klein genoeg om mee te nemen in een zadeltas of in de achterzak van je wielershirt. Voor het gewicht hoef je het ook niet te laten; het slot weegt 130 gram. Natuurlijk, voor gewichtsfetisjisten is dat te veel, voor de gemiddelde recreatieve fietser stelt het niks voor.

Afgelopen augustus nam ik het slot mee op vakantie. Op de Franse camping stond mijn Canyon netjes tegen een stevige boom, vastgezet met de Safeman. Tijdens mijn fietsritjes in de omgeving deed ik het slot in mijn zadeltasje, waar het gemakkelijk in paste naast een reservebandje, een set bandenlichters en wat kleingeld. Stopte ik op een plek waar ik tijdelijk geen zicht had op mijn fiets, dan zette ik hem razendsnel vast met de Safeman.

Is je fiets volledig veilig als je hem op slot zet met een Safeman? Nee, een handige dief kan de staalkabel natuurlijk doorknippen met een betonschaar. Maar tijdens een ritje of na een toertocht kan de Safeman wel net een extra drempel opwerpen voor een fietsendief en hem doen besluiten jouw fiets over te slaan en dan maar een andere te jatten.

Mijn ervaring is dat het meenemen van de Safeman en het op slot zetten van je fiets een fluitje van een cent is en zeker geen opgave. Het geeft je op het terras bovendien een net iets geruster gevoel. Zo drink je je koffie of biertje wat relaxter, blijft je hartslag lager en heb je dus meer energie voor de terugweg naar huis of camping.

De Safeman kost € 26,95 en is o.a. te koop via bol.com of de webshop van Safeman.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragLeon Geuyen