Wielrennen is de geritualiseerde apenrots. De mannetjes bevechten elkaar in een zware beproeving en de sterkste krijgt aan de streep het mooiste meisje. In Oudenaarde was dat zondag rondemiss @MajaLeye. Fabian Cancellara was in de Ronde van Vlaanderen van 2013 het alfamannetje par excellence. Als boegbeeld van de oude generatie maakte hij uitdager Peter Sagan op de Paterberg duidelijk dat hij nog even pas op de plaats moest maken.

sagan+podium+rondemiss

Bron: Eurosport

Op het podium kneep Sagan @MajaLeye in de billen en op twitter kwam een golf van post-feministische verontwaardiging op gang. Laat ik jullie dit zeggen lieve verontwaardigde apen en apinnetjes: Peter Sagan is geen Ruud Lubbers, Dominique Strauss-Kahn of Bill Clinton. Sagan was geen alfamannetje dat zijn positie boven op de rots misbruikte om onschuldige apinnetjes lastig te vallen, al dan niet met sigaar. Sagan was een brutaalaapje dat een kwajongensgrap uithaalde. Dat deed hij open en bloot niet alleen voor het oog van de camera’s, maar zelfs met oog voor die camera’s.

Sagan betoonde Cancellara alle eer die hem toekwam. Dat deed hij door zijn vuist te ballen toen hij als tweede over de streep kwam, ten teken dat hij blij was met het voor hem maximaal haalbare in Oudenaarde. Dat deed hij ook toen hij samen met Cancellara en nummer drie Jürgen Roelandts op de foto ging en wees op de winnaar. Hij erkende zijn meerdere in de Zwitserse superman.

Zelfs toen Sagan @MajaLeye in de billen kneep, erkende hij Cancellara’s heerschappij. Het mooiste meisje was voor het alfamannetje en als verslagen brutaalaapje mocht hij er hooguit stiekem een graantje van meepikken. Met een knipoog naar de toekomst, want Sagan gaat er natuurlijk wel vanuit dat zijn tijd nog komt, dat hij volgende keer de bloemen en de kussen in ontvangst neemt op de hoogste apenrots van Vlaanderen.

Het gebaar van Sagan paste in het grote wielerritueel. Het was een kwajongensgrap en die mag je smakeloos vinden, maar vanaf mijn bescheiden plekje ergens onderaan de apenrots kon ik er wel om lachen. Wie die grap seksistisch vindt, veroordeelt niet Sagan, maar het ritueel van de rondemiss. Misschien moeten we daar nog eens een apenkring over beleggen.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragLaatste berichten van Leo Aquina (alles zien)