Rond het moment dat heel Italië aan de espresso zat – het is hier verplicht na elke maaltijd een espresso te nuttigen om de spijsvertering bij te staan – kwam het bericht dat Pieter Weening zijn Giro had gestaakt. Voor de start dacht hij nog dat de gevolgen van zijn val van gisteren meevielen, maar eenmaal op de fiets begon het hem alsnog te duizelen.

Gisteren en vandaag bleek dat Italianen niet alleen graag over eten en hun spijsvertering praten – als je in Italië een product wilt verkopen, zet er dan gewoon in koeienletters ‘ALTA DIGERIBILITÀ’ op, hoge verteerbaarheid –, maar ook over bidons. In elk geval praten ze veel liever over hun spijsvertering en bidons dan over helikopters die dusdanige rukwinden veroorzaken dat renners onderuit worden gebeukt door rondvliegende dranghekken en moeten worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

De hamvraag: waren de bidons zelf het probleem, of lag het aan de bidonhouders? Gianni Bugno, dit jaar niet in de helikopter maar in het commentaarhok, merkte droogjes op dat op zijn eerste fiets een bidonhouder zat die zo strak was dat hij zijn bidon er met twee handen uit moest trekken: ‘Dus ik dronk praktisch nooit.’ Dat zou een oplossing kunnen zijn om toekomstige vittimi delle borracce, bidonslachtoffers, te voorkomen. Voor bidonslachtoffers Geraint Thomas en Pieter Weening kwam de bidondiscussie natuurlijk te laat. Die kunnen hun espresso weer gewoon uit een kopje drinken, thuis op de bank.

Een favoriet voor de eindzege moeten missen doet altijd pijn, maar de uitval van Weening was minstens zo slecht voor de spijsvertering. Want wat een mooi vooruitzicht was dat, Weening de komende weken voor Vincenzo Nibali te zien werken. De elegante Siciliaan op zijn net zo elegante verzetje in het wiel van de op het buitenblad stoempende Fries uit Harkema, samen langs de oostkust noordwaarts, de bergen in, getweeën heel Italië door, van het puntje van Sicilië naar het podium in Milaan. Was Nibali een cappuccino en waren zijn ploeggenoten het perfect luchtige schuimlaagje op de koffie, dan was Weening de latte ad alta digeribilitá geweest.

Gelukkig konden de Italianen na de rit van vandaag over iets anders praten dan over bidonslachtoffers en mysterieuze rukwinden: hun Filippo Ganna, wereldkampioen tijdrijden, winnaar van de openingstijdrit, won op oogstrelende wijze een bergetappe.

Latest posts by Lidewey van Noord (see all)