Inmiddels is het eind april. De voorjaarsklassiekers zijn verreden, de Strade Bianche was legendarisch, de Ronde van Vlaanderen was episch, Parijs-Roubaix stelde niet teleur en het Amstelweekend was één groot feest, Dumoulin is van zijn berg gekomen en testte zijn benen in La Doyenne, Froome draaide zijn kilometers in de Alpen en nu kijken we uit naar de Giro en het zomerweer. De afgelopen week hebben we al een voorproefje gehad en ik weet zeker dat het zomerweer ook met smart op ons zit te wachten. Beiden willen we maar één ding. Dat we shinen op de fiets in een nieuw setje dat al een tijd in de kast op je ligt te wachten. Je verlangt naar het moment dat je schittert in de etalageruiten, hoofden ziet draaien in de richting waar jij fietst en de oehs en aahs van je fietsmaten. Maar waar zijn we nu helemaal mee bezig?

Ben je wel echt klaar? Oké we hebben een gave outfit, en we rijden op een fantastische fiets. Die hippe bril met veel te grote glazen in de meest exorbitante kleur is al gepoetst, de helm heeft tegenwoordig een MIPS-sticker (alles voor de veiligheid… goeie reden om net een slag duurder te gaan), de schoenen kunnen alle kleuren hebben, maar het voelt niet compleet…

Ineens weet je het. DE SOKKEN!

Naast alle kitdoping, doping voor het haar en pufjes voor de Vuelta mogen we ‘sockdoping’ niet vergeten. Sockdoping? hoor ik je denken. Jawel doping voor de voeten. En dat moet je niet onderschatten. Ga maar na. Wat denk je van fietsen met enkelsokken? Inderdaad, de benen worden egaal bruin. Wat te denken van zwarte sokken? Geïntroduceerd door ene Lance A. uit Texas en ineens waren de mogelijkheden oneindig. Stel je voor, een zwarte sok met een wit streepje of met stipjes of met… Alleen de gedachte doet sommigen wegdromen naar een rit in de richting van de ondergaande zon. De kuiten zijn licht bezweet, goed gebruind, de aderen liggen daar bovenop en halverwege de kuit benadrukt een fraaie sok dit samenspel van absolute klasse. Het kunstwerk is af, nu snel een foto voor Instagram… De sok geeft extra cachet aan de uitstraling van de renner of je nou pro bent of amateur. Of dan deze: ‘Hoe hoger de sok, hoe harder de snok’! Zomaar een boute uitspraak waaruit blijkt dat de sok tegenwoordig een zijn plek in het wielerjargon heeft ingenomen. Loopt het water je al in de mond?

In de zoektocht naar de perfecte sok zul je snel merken dat er een enorm gevarieerd aanbod is ontstaan. Voordat je verdwaalt in een wirwar van katoen, lycra, garen, kleuren, patronen en soklengte zijn er gelukkig echte sokfetisjisten die dat al voor je hebben uitgezocht. Zo ook Jorinde van www.llkitsandsocks.nl; zij vinden het gesoigneerd op de fiets zitten zo belangrijk dat zij ons voorzien van enorm prachtige sokkencollectie waaruit je kan kiezen. Waarom zou je de sok opnieuw uitvinden als dat al is gebeurd? We vroegen Jorinde van LowLands Kits and Socks wat zij belangrijk vindt aan de sokken. Daarnaast stuude ze ons een aantal sokken van respectievelijk Sporcks, Handlebar Mustache en Defeet.

 

 

 

 

 

 

‘Er zijn voor mij een paar dingen heel belangrijk: kwaliteit in combinatie met comfort en pasvorm. De sokken moeten duurzaam zijn (mooi blijven) en een goeie luchtventilatie (mesh) vind ik ook belangrijk. Bovenal moeten ze de goeie lengte hebben (liefst 6 inch). En natuurlijk mooie designs die passen bij je kit/outfit. Ik krijg steeds meer klanten die advies vragen welke sokken passen bij hun kit en dat dus ook heel belangrijk en leuk vinden. Samen kijken we dan wat het beste past en desnoods bestel ik sokken die ik zelf niet in de collectie heb zodat we de ultieme match hebben. Dat is gaaf! Ik heb de laatste weken ook al paar keer een team gehad dat graag allemaal dezelfde sokken wil passend bij clubkleding. Ook dat is weer super leuk.

Ik geloof dus echt dat sokken je outfit kunnen maken. Het dragen van bijzondere sokken, anders dan de reguliere zwarte en witte sok gaat over het omarmen van onderscheidend vermogen en soms gewoon dingen anders willen doen. Het is een mooie manier om jezelf te laten zien terwijl je op de fiets zit. Niets is wat dat betreft dan te gek. Alle kleuren en vormen, combinaties en contrasten kunnen worden gebruikt en dat maakt de sockgame ook juist zo leuk… Dat vind ik er heel gaaf aan. Er is altijd een reden om die gestreepte, neon gekleurde, bijzondere sok te kopen om plezier aan te beleven en om je kit een geweldige look te geven en jezelf daarmee een happy gevoel!

Ik lever inmiddels worldwide….’

Jorinde laat zien dat de keuze voor de sok niet enkel voor wielrenners is weggelegd, maar ook voor de chique mountainbiker. Kleding die lekker zit, maar er ook goed uit ziet staat bij haar bovenaan de lijst. Zij heeft dezelfde zoektocht doorlopen als de meesten van ons, met het verschil dat Jorinde heeft besloten het ons wat makkelijker te maken. Nadat ze werd aangesproken door meerdere fietsers over haar eigen outfit, besloot ze om samen met Lummy een eigen webshop te starten (momenteel heeft ze het stuur zelf in handen en gaat ze alleen verder). Het scala aan merken dat daar te vinden is wordt nog steeds uitgebreid. De volgende merken zijn hier te vinden: Pongo London, Hirzl, Handlebar Mustache, Defeet, Dotout, Sporcks, en Fingerscrossed.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maarten Visser
Latest posts by Maarten Visser (see all)