Site pictogram HET IS KOERS!

Spektakel van Steenwijk

steenwijk01„Ik zou niet wéten wie het is”, zegt een vrouw met glanzend wit-grijs haar lachend, nadat ze samen met haar vriendin met de Nederlandse kampioen op de foto is gegaan, „maar wát een mooie jongen!” Sebastian Langeveld moet lachen als hij dit even later hoort. „Dat is een mooi compliment! Al krijg ik die toch het liefst van een 18-jarige blondine!” Even later stapt hij samen met Niki Terpstra en de Noor Alexander Kristoff in een cabrio voor een ereronde over het parcours van het Spektakel van Steenwijk, voorafgaand aan de start. De drager van de driekleur, Terpstra die Parijs-Roubaix won, en rassprinter Kristoff, die naast twee touretappes ook Milan-San Remo op z’n naam schreef, zijn de publiekstrekkers van deze 47e editie van dit wielerspektakel.

Koen Verweij staat ook op de startlijst. Een schaatser. Opvallend. Al reden er in het verre verleden wel vaker schaatsers mee in het criterium van Steenwijk. Piet Kleine en Jan Bols. Koen is niet bang dat hij er snel afgereden zal worden door de beroepsrenners. „Schaatsers zitten in de zomer natuurlijk vaak op de racefiets om te trainen. En tijdens mijn jeugd reed ik goed mee op de baan. Ik ben in die discipline zelfs eens 2e geworden op ’t NK.” Verweij denkt er voorzichtig over om als baanrenner mee te doen aan de olympische zomerspelen van 2016. De organisatie oogst waardering met het mee laten rijden van Verweij. Zeker bij het vrouwelijk deel van het publiek. „Qua uiterlijk heb ik geen voorkeur voor een van de renners” zegt Lilian, die samen met haar zus Esther deze avond rondemiss is, „maar die Koen Verweij…! Dat vind ik wel een spetter!”

Speaker Jannes, die ’s middags nog spreekstalmeester was bij ’t zwientie-tikken, roept dat de kansen van schaatser Verweij toenemen, op het moment dat het in Steenwijk gaat regenen en het uitgezette baantje gladder wordt. Bram Tankink raakt samen met Mike Terpstra en Umberto Atzori betrokken bij een valpartij, en verlaat met schaafwonden op elleboog, heup en knie voortijdig de wedstrijd. Atzori kan verder rijden en strijdt even later om de rode-lantaarn-premie: hij wint 100 euro en een tweepersoons matras door tijdens een van de premierondes als laatste de meet te passeren. Hoogerland rijdt ondertussen alleen op kop en wordt achterna gezeten door het peloton, onder aanvoering van „de zebra’s van Giant-Shimano”, Timmer, Veelers en De Kort.

Als het om profcriteriums gaat, wordt de echte slag natuurlijk in de weken voorafgaand aan de koers gemaakt. Lukt het als wielercomité om genoeg spetterende namen aan jouw rondje om de kerk te verbinden? Ook als je geen halve ton kunt neerleggen voor gele trui drager Nibali? De organisatie van ’t spektakel van Steenwijk wilde graag etappewinaar Lars Boom aan de start hebben om hem over de Steenwijker klinkers te laten strijden met die andere kasseienvreter, Terpstra. Boom wilde wel. Dan kon hij ook mooi naar een bruiloft van een maat. Uiteindelijk stond hij niet in Steenwijk maar in de classica de San Sebastian aan de start. Ploegverplichtingen.
Ook Greipel bleek niet naar Steenwijk te mogen. Bij hem was het echter niet zijn ploeg, maar z’n vrouw die er een stokje voor stak. Na 3 weken tour houdt zij hem naar verluidt liever thuis. Collega-sprinter Kristoff pakt het wat dat betreft slimmer aan. Hij neemt zijn vrouw en zoontje gewoon mee. ’s Middags vaart hij samen met hen over de mooie waterwegen rond Giethoorn. En ’s avonds staat hij met zoontje Leo op de arm op de hoogste trede van het podium en kan hij even later de bloemen aan z’n lief overhandigen.

Terwijl Niki Terpstra en Sebastian Langeveld met z’n tweeën in de aanval gaan, haalt erelid en oprichter van het wielercomité, Henk Ymker, nog wat herinneringen op. „Vroeger was er een veel directere band tussen organisator en coureur. Alleen al door het feit dat we de renners na de wedstrijd persoonlijk uitbetaalden, was er meer contact met hen. Nu gaat alles via de bank. Maar in die tijd liep ik hier nog met een grote koffer rond vol enveloppen met het startgeld, ’t prijzengeld en de wedstrijdpremies. Die werden dan door de renners na afloop van de koers in het plaatselijke cafe opgehaald. Renners als Raas en Priem bleven vaak hangen en dronken stevig mee. Vooral Cees Priem, want die bleef meestal ook slapen. En…Claudio Chiapucci! Die heb ik zo’n gevulde envelop met 20.000 gulden achteloos in zijn achterzak zien stoppen, waarna hij gelijk de feesttent indook”.

Oud-renner en streekgenoot Roelof Groen geniet van het enthousiasme en de vrolijkheid van het publiek. „Er wordt echt hard gereden, en daar houden de mensen van. Ook al weten de meesten best wel dat er in een criterium andere wetten gelden dan in een echte wedstrijd. Kijk, als ik in het voorjaar voor Jan Raas, die voor een andere ploeg reed, een gat dichtreed, dan keek ik hem eerst nog een keer aan en dan zij hij: Rije! Dat komt allemaal wel goed!” En in de zomer… dan werden je tijdens criteriums extra premies of een hogere uitslag gegund. Zo ging dat!”

Ondertussen droogt het wegdek van het stationsplein langzaam op. De meeste renners hebben hun zonnebril afgedaan. Het is al schemerig, als om 21.30 uur de bel voor de laatste ronde luidt.
Alexander Kristoff wint in Steenwijk door met zijn felle eindschot Niki Terpstra vlak voor de meet te achterhalen. Tom Veelers wordt derde. Johnny Hoogerland wordt uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van de avond. Sebastian Langeveld blijkt het vaakst als eerste de meet gepasseerd te hebben en sleept daarmee de leidersprijs in de wacht. Hij neemt met een brede glimlach het applaus van het massaal toegestroomde publiek in ontvangst, ingeklemd tussen de rondemissen. Twee jonge blondines.

Foto’s: Henri Santing

Ook naar een Criterium? De komende week staan er nog een paar op het programma!
03 augustus – Prof Cityronde van Tiel
04 augustus – Draai van de Kaai
05 augustus – Profronde van Surhuisterveen
06 augustus – Ridderronde Maastricht
07 augustus – Profwielerronde van Oostvoorne
08 augustus – Mijl van Mares (Maarheeze)
09 augustus – Raboprofronde van Zevenbergen
12 augustus – Rabobank Gouden Pijl in Emmen
17 augustus – Profronde van Etten-Leur
26 augustus – Wielerspektakel Naaldwijk
29 augustus – Profronde van Almelo

Mobiele versie afsluiten