Het is een zaterdag in september, 2013. De nacht ben ik gebroken doorgekomen, maar knallen is wat ik vandaag ga doen, KNALLEN!! Met die gedachte start voor mij de zaterdag.

Het is iets voor negenen als ik achter op de motor stap, Rotterdam is de bestemming. Tijdens de rit hou ik me voor; gedachten op nul en kijken, kijken! Misschien toch ook een klein beetje genieten, maar kijken is wat ik ga doen, kijken en knallen. In mijn achterhoofd alle opmerkingen en adviezen die ik de laatste periode heb mogen ontvangen, maar mijn hoofd moet leeg. Leeg om nieuwe beelden te zien, om mezelf te overstijgen. Ik schrik wakker als we stoppen om te tanken – Fuck! – ik ben gewoon in slaap gesukkeld, nu weet ik het zeker. Dit is wat ik wil, dit is mijn plekje, hier achter op deze motor.

Het allerbelangrijkste voor vandaag is één foto, één foto die telt… de rest is vulling. Vulling die foto een verhaal geeft. Maar hoe breng ik mijn verhaal in beeld? Nog beter, hoe zorg ik ervoor dat… O ja, voor vandaag is het: Gedachten op nul!

Rotterdam, Willemskade, we zijn er.

Accreditatie, Check.
Hesje, Check.
Camera, Check.
Bril, Check.
Concentratie, Check.

Knallen! Alles, dat is wat ik er vandaag uit ga halen!
Het doel 10, foto’s, wat zeg ik, foto’s nee… Platen! Niet meer en niet minder.
Oké, misschien 20…
Eenmaal als de eerste “klik” is geweest, is de vorige gedachte al weer ver achter mij.

Mijn camera en ik kunnen vandaag alles, niets is te gek. De motard moet remmen, keren, springen om alles bij te kunnen houden. BAM! Dit is een echte koers. Hier gaat het om, hier wil ik zijn, hier hoor ik thuis.

In een zucht is alles voorbij, we zijn in Antwerpen.
Tijdreizen, zo noemen ze dat…
Hoe snel kan het gaan?

De camera lijkt zelfs nog na te roken, en “die” foto…. fuck it!! Ik heb een ander verhaal.

Wat een dag, Genieten met een hoofdletter G!!

Ik ben Joris Knapen, freelance fotograaf met als specialisatie wielerfotografie. Sinds kort werk ik bij een klein fotopersbureau, voor dit bureau ben ik een paar keer per week onderweg om foto’s te maken van diverse sportwedstrijden. Hoofdzakelijk voetbal, maar ik word ook regelmatig ingezet bij andere sporten zoals wielrennen, hockey, American football, tennis, enzovoorts. Telkens met als doel: 1 foto die een artikel in een krant of weekblad ondersteunt.

Daarnaast verzorg ik diverse cursussen, zowel klassikaal als privé en van beginners tot gevorderden. Alle ervaring die ik in de loop der jaren heb opgedaan zijn in de cursussen verwerkt.

Daarnaast ben ik in te zetten om mijn “ding” te doen: het fotografisch vastleggen met als doel foto’s – nee, platen! – maken die het verhaal van de dag vertellen. Platen die blijven hangen, die je nog een keer moet zien om echt tot je door te laten dringen wat je ziet. Platen waar je naar kan blijven kijken, laat mij je verassen en kijk met andere ogen naar die ene dag. Wil je een goed idee krijgen van wat ik doe, kijk dan eens op mijn Facebook pagina. Zoek even in de albums naar bijv. Tweed Ride Rotterdam, Retro Ronde van Vlaanderen, World Ports Classics of naar de albums van de Tour de France. Schroom niet om een berichtje achter te laten, dit wordt enorm gewaardeerd.

Mocht je interesse hebben in een reportage, stuur mij dan een PB of een e-mailtje: mail@studioknapen.nl