janboskampDe Tour wordt niet alleen door lezers van Het is Koers gevolgd, maar ook door menig bekend persoon. Zij leggen in opdracht van Het is Koers tijdens het kijken naar de Tour hun diepste zielenroerselen bloot. Vandaag: Johan Boskamp.

Die Tour van Frankrijk is nu een halve week bezig, en ik moet zeggen: ik heb er echt plezier in jonge. Vanmiddag nog stond ik om de hoek aan te schuiven voor een bakkie patat en hoorde ik de man voor me zeggen: “Ach, Contador wint toch wel weer.” Dus zei ik: “Wat loop jij nou te zeiken? Jij hebt evenveel verstand van fietsen als René (van der Gijp, red.) van de Finse tweede klasse”, en gaf hem om te dollen een tikkie op z’n schouder. Toen begon ie zo hard te hoesten dat de winkel een uurtje moest sluiten om de toonbank schoon te maken. Werelds.

Maar goed, ik heb gisteren zitten genieten jonge. Fantastisch hoe Vincent (Nibali, red.) hoog druk zet, lekker aanvallend. Froompie zit echt goed, maar als ie zo blijft jagen… De Tour van Frankrijk duurt langer dan 45 minuten weet je wel. Voor de kansen van Bertje (Contador, red.) geef ik geen stuiver. Die zit met te veel wedstrijden in de beentjes. Nee, geef mij dan maar Kwientana. Die kleine kan wielen jonge. Zo zie je toch maar weer dat in Zuid-Amerika veel talentjes zitten. Da’s hier wel even anders. Neem nou Timpie Wellens… die gozer rijdt als een patatje. Da’s het verschil met Kwientana, da’s een echte flankspeler. Hoe steiler de flank, hoe beter ie wordt, weet je wel.

Dat wordt echt mooi als ze de bergen ingaan. Want die vlakke sprintersetappes trek ik niet. Zelfs bij een match van Chelsea zonder Hazard lig ik minder snel te pitten. Je kan alleen maar hopen dat ze niet tegen de grond gaan. Fabian bijvoorbeeld. Echt doodzonde dat zo’n wereldgozer op z’n bek gaat. Al moet je in zo’n situatie al-tijd knijpen! Ik heb de herhaling wel 10x bekeken, en volgens mij raakt ie z’n remmen zelfs niet aan.

O ja, bijna vergeten: vanmorgen kreeg ik een berichtje van Karl. “Jan, jij weet meer over koers dan mensen denken. Kom je vanavond naar Vive le velo?” Mooi niet. Voor je het weet zit je een uur naast Marc Coucke en moet je mee in de polonaise. En daarbij, vanavond speelt Ekenas tegen Jyväskylä in de Finse tweede klasse.

Frederik De Brant