Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik altijd weinig met Tom Boonen heb gehad. Dat is vooral te wijten geweest aan zijn imago.

In bladen lees ik over een playboy die vooral bezig is met veel te hard rijden in grote dure auto’s. Daarnaast wordt hij betrapt op gebruik van cocaïne. Ondanks zijn successen juich ik eerder voor zijn tegenstanders. Zijn gevechten met Fabian Cancellara zijn voor mij goud. In 2010 sta ik te juichen als de Zwitser samen met Boonen de Muur van Geraardsbergen opknalt en nog weet te versnellen ook. Later moedig ik Peter Sagan aan wanneer hij met de Belg strijdt om als eerst over de meet te komen.
Mijn mening over Tommeke is deze week echter als een blad aan een boom gedraaid. En dat komt niet door zijn naderende afscheid in Roubaix. Nee, ik heb de Belgische docureeks Alles voor de Koers teruggekeken. Alle vooroordelen die ik had over Boonen werden ontkracht.

Het is geen macho met een grote bek, maar juist een aardige nette kerel die het beste met iedereen voor heeft. Hij rijdt niet voor het succes en de zakken met geld, maar omdat hij het zo ontzettend leuk vindt. Na een nederlaag haalt hij zijn schouders op. Hij wordt niet woedend in de bus – zoals teamgenoot Marcel Kittel – maar stelt nuchter vast dat het allerbeste gewoonweg niet genoeg is. Daarnaast is Tom een goede man in de ploeg. Hij helpt de jongere renners en is niet te beroerd om te werken wanneer een teamgenoot beter in de wedstrijd zit. Echt: de vijf afleveringen openen mijn ogen. Ik ben een beetje fan.

Daarom hoop ik nu, met nog twee klassiekers te gaan, dat Tom Boonen een prachtig afscheid krijgt. Op 9 april klap ik niet voor mijn held Sagan, maar voor Tornado Tom. Ik hoop dat de topsprinter van weleer als enige de wielerbaan opkomt. En dat hij op deze manier een ereronde mag afleggen op weg naar de finish.

Een vijfde kei, een prachtig einde voor een renner die ik pas veel te laat ben gaan waarderen.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragLaatste berichten van Leander Mascini (alles zien)