‘Het begint met dat ons speelveld ons speelveld moet zijn. En niet dat daar gewoon publiek op moet staan.’
Merijn Zeeman, die ongeveer zijn hele Jumbo-Visma ploeg tegen de vlakte zag gaan, was de volgende dag nog steeds fel over de valpartij in etappe 1.

De schuldige met het onschuldige kartonnen bord werd meteen opgehangen aan de hoogste boom op social media. Dat veel mensen tijdens corona er iets bijgeleerd hadden over kompassie en je verplaatsen in de ander was aan niets te merken. De vraag ‘Wat Als’ werd door niemand gesteld. Wat als deze vrouw voor het eerst van haar leven eens naar de koers wilde gaan kijken zonder zich in het gevaar van een aanstormend peloton te verdiepen. Wat als zij ruim een jaar eenzamer dan eenzaam was geweest met alleen nog een opa en oma die altijd naar de Tour de France kijken.
Natuurlijk was haar actie idioot, maar hé mensen, de Tour is toegankelijk voor iedereen: van pisgooiers via stomdronken meerenners tot kettingzaagkillers.

Robert Gesink (Jumbo-Visma) moest in etappe 3 naar huis met een gebroken sleutelbeen na een val. De hoeveelste breuk zou dat voor hem zijn?
Gesink zat in zijn tiende Tour. De vierde plaats, na het later schrappen van dopingrenners Alberto Contador en Denis Mentsjov, in 2010 was zijn beste resultaat. Drie keer reed hij de ronde niet uit, steeds als gevolg van een val. De laatste jaren richtte Gesink zich niet meer op het klassement, maar hij was goud waard in de ploeg.
Deze val werd veroorzaakt door een renner. Heel gek, maar dat vind ik ‘minder erg’ dan dat de oorzaak bij toeschouwers ligt.

Ik vrees de bergen. Op de eerste dag van week 2 beginnen. Mijn grootste angstvisioenen gaan over woensdag 7/7 met 2 x een beklimming van de Mont Ventoux. Weet je nog in 2016, dat Chris Froome rennend door de hysterische massa over de streep kwam?
Zie jij Van der Poel – al dan niet nog steeds in het geel – dit woensdag al doen omdat zijn fiets is afgepakt en stukgezaagd door zogenaamde fans met een weddenschap? Ik zie dat ook.

Voorafgaand aan etappe 4 protesteerden de renners tegen de gevaren tijdens de Tour de France. Prima. Zo doorgaan. Meer en langer protest.
Dylan van Baarle sprak openlijk over hoe heerlijk de Tour van 2020 was zonder toeschouwers, want alvast één gevaar minder. Ook van renners die afstappen van de politiek correcte antwoorden willen we meer.
De tijdrit was al een verademing. Zo leuk om de minder spectaculaire Nederlanders goed in beeld te zien (collage: Wout 1, Wout 2, Steven en Wilco).
Laten wij hopen en bidden dat om te beginnen de Mont Ventoux toeschouwervrij is woensdag. Want Zeeman heeft gelijk: laat hun speelveld hun speelveld zijn.

PS
Trouw 27-6-2021: https://www.trouw.nl/sport/hoe-hou-je-in-de-tour-fans-weg-van-het-asfalt~b8883e46/


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragDé Hogeweg
Laatste berichten van Dé Hogeweg (alles zien)