De vallende én rijzende ster van de dag was de Kazach Alexej Lutsenko. Hoe kun je vallen zonder van je fiets te vallen? Lutsenko demonstreerde het op 12,4 km van de finish.
Relatief veel valpartijen waren er in deze etappe van Foligno naar Fossombrone, die gekenmerkt werd door korte steile hellingen en weggetjes zo breed als geitenpaden.

Tom Dumoulin schudde opvallend veel ‘nee’ in de slotfase van een krankzinnige rit 4 in de Tirreno-Adriatico. Hij had geen superbenen meer. Gelukkig pakte zijn ploegmaat Sam Oomen de witte trui over van Laurens de Plus, die op 48 km in een bocht onder een vangrail gleed en het wit vol asfaltvlekken naar de streep reed. Ongeveer ook daar viel Tony Martin en lag er even ‘eng’ bij. Sep Vanmarcke viel op een brug en lag bijna in het ravijn daaronder.

Lutsenko vloog in de afdaling van Muro dei Cappucini (die twee keer bedwongen moest worden) uit een scherpe bocht, maar werd door de met aarde en afgevallen bladeren bedekte hoge kant ernaast terug gekatapulteerd de weg op. Adembenemend.
In de finale demonstreerde hij een knap staaltje van valtechniek door bij een schuiver binnen 5 seconden weer door te fietsen. Hij werd door dit akkefietje wel ingehaald door Roglic, Yates en Fuglsang, maar wist toch zijn voorwiel als eerste over de streep te zwiepen.
‘Geef nooit op’ pakte hier goed uit.

Iedereen gunde deze Kazach de overwinning. Bij de Ronde van Oman in februari liet hij weten: ‘Mijn vrouw heeft een miskraam gehad van een tweeling. Ik draag mijn overwinning dan ook op aan haar en de kinderen.’
Deze twee-keer-vallen-en-dan-winnen passen daar mooi bij.

Stand na 4e etappe
1. Adam Yates (GB)
2. Primoz Roglic (Slo) + 0.07
3. Tom Dumoulin (Ned) + 0.50
4. Julian Alaphilippe (Fra) + 0.56
5. Sam Oomen (Ned) z.t.
6. Alexey Loetsenko (Kaz) + 1.06
7. Wout Poels (Ned) + 1.16
8. Jakob Fuglsang (Den) + 1.19
9. Alberto Bettiol (Ita) + 1.21
10. Simon Clarke (Aus) + 1.25

(Bron: Touretappe)

Dé Hogeweg
Latest posts by Dé Hogeweg (see all)