In 1950 werd er voor het eerst een WK veldrijden georganiseerd. De eerdere Tour de France-renner Jean Robic was de winnaar. En bij de vrouwen? Eh, nee. Er was alleen een wedstrijd voor mannen.

Het duurde maar liefst 50 jaar voordat ook de vrouwen om een regenboogtrui mochten crossen. “Ze vonden het ploeteren in de modder in Zwitserland (Bij de UCI, red.) niet esthetisch”, stelde Hanka Kupfernagel een paar jaar geleden op nos.nl.

De Duitse is pionier binnen haar sport en de eerste wereldkampioene in 2000. Ze laat het er dan ook niet bij zitten. ‘Er was in de jaren negentig ook al een wereldkampioenschap mountainbiken voor vrouwen, dus dat ‘esthetische’ was geen goed argument.’

Kupfernagel en ook de Nederlandse Daphny van den Brand maakten zich hard voor een WK. In reactie op haar brief aan de UCI in 1998 kreeg Van den Brand het antwoord dat eerst maar eens een internationaal veld moest worden opgetrommeld. ‘Er moesten zestien of achttien verschillende landen deelnemen aan een WK. Daar hebben we toen aan gewerkt.’

Het lukte en dus was er in 2000, in Sint Michielsgestel, het eerste WK. Topfavoriet Kupfernagel greep naar de titel, voor de verrassende Britse Louise Robinson en derde werd Van den Brand.

Andere Nederlandsen die de wedstrijd uitrijden zijn Corine Dorland, Inge Velthuis, Danielle Jansen en Nicole Leijten.

Jos van Nierop