HET IS KOERS!

Veel plaatjes en weinig nieuws in het boek Regenboog

Je moet het ijzer smeden als het vuur heet is. Op dit moment is niet alleen het vuur heel heet, er liggen ook nog tal van ijzers in. Ze hebben de namen Tadej, Primoz, Mathieu, Wout en natuurlijk Julian. De laatste trok pas voor het tweede jaar achtereen de regenboogtrui aan. Veel hoger kan het vuur niet, zou je zeggen.

Tegelijkertijd heb je voor een goede biografie wat berusting nodig, reflectie is pure noodzaak en liefst kun je ruim terugblikken. Allemaal elementen die afwezig zijn bij de huidige toprenners. Eerder dit jaar zag je dat al misgaan in het boek over Mathieu van der Poel. Een werkje waarin de pagina’s volgebabbeld werden met voornamelijk bekende informatie. De schrijver kun je onmogelijk iets verwijten, het is een onmogelijke taak om midden in een rennerscarrière een aantrekkelijke biografie te schrijven.

Dagboek
Verwacht dat dus ook niet bij het boek over Julian Alaphilippe. Er is gekozen om Alaphilippe een jaar lang te volgen en hem te laten vertellen over zijn trainingen en wedstrijden. Vanaf zijn winst op het WK in Immola tot aan het WK in Leuven. Een soort van dagboek over te vroeg juichen bij Luik-Bastenaken-Luik, tegen een motor opknallen in de Ronde van Vlaanderen, Van der Poel zien wegrijden in de Strade Bianche, winnen in de Waalse Pijl, vader worden, het eerste geel ophalen in de Tour, die trui kwijtraken aan Van der Poel en wederom het wereldkampioenschap winnen.

Een luchtig opgeschreven verslag met een veelheid aan (mooie) foto’s van Sigfrid Eggers en Wout Beel. Het lijkt erop dat de makers vooraf ook al concludeerden dat een diepgravend leesboek er niet in zat en daarom maar voor onverbloemd promotiemateriaal gingen.

 

Reclame
Op de slechtste momenten is Regenboog een uitgebreide reclamefolder. De dieptepunten zijn het hoofdstuk over zijn dure, gesponsorde horloge en het verhaal over zijn auto. Je vraagt je echt af waarom je dit moet lezen. Wijzer word je van de momenten dat Alaphilippe momenten uit de koers beschrijft of vertelt over trainingen, privébeslommeringen of zijn moraal. Niet dat dit nu grote onthullingen zijn, maar vaak is het wel iets nieuws en redelijk interessant.

Als luchtig vermaak is Regenboog een prima boek, op de echte biografie is het vermoedelijk nog wat jaren wachten.

 

Julian Alaphilippe – Regenboog
192 pagina’s
Uitgeverij Kosmos
ISBN: 9789021587677

Te koop in de boekhandel of via Bol.com

Mobiele versie afsluiten