HET IS KOERS!

Vergeten wielrenner: Kjaergaard, Steffen

Steffen Kjaergaard

Steffen Kjaergaard (r) en een iets minder vergeten wielrenner (l)

Steffen Kjaergaard (24 mei 1973)

De grote Noorse held van dit moment is zonder twijfel Thor Hushovd. Afgelopen oktober voorzag hij zijn Noorse kampioenstrui van een upgrade naar die van wereldkampioen. Dat onder leiding van ploegleider Steffen Kjeargaard. Een vergeten wielrenner zal Thor nooit meer worden. Zijn landgenoot Kjaergaard is dat lot helaas wel beschoren. Terwijl Kjaergaard toch ook 11 Noorse kampioenstruien bij elkaar heeft gereden. Tien op het NK tijdrijden en één in de wegwedstrijd.

Geboren op 24 mei 1973 in Tonsberg, een klein havenplaatsje vijftig kilometer onder Oslo. Zijn eerste profcontract krijgt hij in 1996 bij het Nederlandse TVM, hetzelfde jaar dat ook ene Steven de Jongh daar debuteert.

Door zijn uitmuntende tijdrit wint hij onder andere de eindklassementen in de Bayern Rundfarht en Circuite de la Sarthe. Niet de minste meerdaagse koersen.

Later verhuist Kjaergaard naar US Postal en chaperonneert hij Lance Armstrong twee keer naar Parijs.  Afgelopen zomer haalt ‘The Boss’ in een interview met Mart Smeets herinneringen op aan Kjaergaard. “Hij was totaal doof aan één oor. Je kon naast hem rijden, tegen hem schreeuwen, maar Kinky hoorde totaal niets. Hoe hij aan die bijnaam komt? We waren ooit bij een shitty teampresentation en de speaker had zich niet helemaal goed voorbereid. Kjaergaard werd omgeroepen als Kinky. Which is not a good nickname to have…”


Mobiele versie afsluiten