De bieren zijn geselecteerd op verkrijgbaarheid bij Nederlandse (web)winkels. Het zijn dus niet per definitie de beste bieren, alhoewel kwaliteit bij ons hoog in het vaandel staat. Vieze bieren schrijven we uiteraard niet op.

Je kan met een Tour de Bière heel veel kanten op. Frans bier bij iedere etappe, eender welk bier bij de favorieten of kies maar een kruisbestuiving. Ik ga voor een bier per land gekoppeld aan een renner die wellicht kans maakt op een top 5 klassering. Gewoon, omdat het kan en u wellicht eens iets anders moet drinken dan pils uit de reclame of een donkere trappist met grenadine.

Australië
Cadel Evans -> Coopers Best Extra Stout (Stout, 6.5%)

Cadel Evans was tot 2009 eigenlijk geen leuke wielrenner. Een wieltjeszuiger. In Mendrisio 2009 viel hij voor het eerst aan en werd pardoes wereldkampioen. Sindsdien heeft hij de smaak te pakken en wint hij onder meer de Waalse Pijl, de Ronde van Frankrijk en her en der wat etappes met panache. Je zou bijna fan worden van die man, al was het maar om zijn vrouw Chiara Passerini, die op Twitter gepassioneerd meeleeft met haar man. Waar je wel écht fan van kunt zijn is Coopers Best Extra Stout. Als je dit gitzwarte bier inschenkt denk je niet aan bier maar aan stookolie. Het ruikt naar koffie en steenkool. Een beetje zoals Evans fietste voordat hij wereldkampioen werd. Als je een slok aandurft blijkt het warempel toch een hele lekkere stout (type bier) te zijn!

Engeland
Bradley Wiggins -> Thornbridge Halcyon (IPA, 7.7%)

Geboren te Gent, dus ik had een Belgisch bier kunnen kiezen. Maar de nieuwerwetse Engelse brouwerijen verdienen zeker aandacht. Zoals de Thornbridge Halcyon IPA. Een grote fles (500ml) bloemige, bittere heerlijkheid. Een instant klassieker. Overigens moet je de oude Britse brouwerijen zeker niet mijden, mocht je bv. een Fuller’s London Porter te pakken krijgen: don’t hesitate! En misschien past dat bier nog wel beter bij Wiggins. De Porter (type bier) heeft gelijk Wiggins een beetje een duf imago maar kan toch hoge ogen gooien in eender welke competitie.

Italië
Vincenzo Nibali -> Birra del Borgo Duchessa (Saison, 5.9%)

De liefde voor de koers overstijgt in alles de liefde voor bier bij de Italianen. Dit neemt niet weg dat er de laatste jaren een aantal goede Italiaanse brouwerijen hard aan de weg timmeren. Met liefde én passie gelijk de Italianen het wielrennen bedrijven. In tegenstelling tot wielrennen zijn bij bier wel alle ingrediënten toegestaan. Voor de Duchessa hebben de Italianen de Pot Belge uit de kast gehaald: De originele saison (type bier) van Birra del Borgo wordt aangelengd met Cantillon Lambic uit Brussel en dat geeft een smaak als een Italiaans wielershirt: zoetig, bitter en wat zuur.

Frankrijk
Thomas Voeckler -> Grain d’Orge Belzebuth (Belgian Strong, 13%)

Om fan te zijn van Thomas Voeckler moet je sterk in je schoenen staan. Dit Franse gifkikkertje is niet bepaald geliefd in het peloton, noch bij veel wielerliefhebbers. Daar past een bier bij dat niet door iedereen goed verteerd wordt en waar je gekke bekken van gaat trekken: Een Belgian Strong Ale (type bier). Stel: je bent geen fan van Voeckler en hij wint een etappe? Drink een Belzebuth. Je bent het zo vergeten. Stel: je bent wel fan van Voeckler en hij wint een etappe? Drink een Belzebuth om het eens goed te vieren. Overigens raad ik u aan om eerst een van de andere Franse artisinale bieren te proberen, zie voor tips mijn verhaal op bierblog bestetotnutoe.nl.

Rusland
Denis Menchov -> Moeilijk. (…, …%)

Russische bieren, en zeker de interessantere brouwsels van kleine regionale brouwerijen zijn in Nederland niet te krijgen. Bij een enkele Nederlandse of Engelse webshop is Baltika te koop, een van origine Russisch bier maar inmiddels in handen van Carlsberg. Een toepasselijker biermerk is Tinkoff. Een bedrijf ooit gestart door de man achter Tinkoff Bank, de nieuwe sponsor van Bjarne Riis. Oleg Tinkov heeft het bedrijf echter van de hand gedaan aan AB/Inbev dus ook dit is geen lieflijk klein biermerkje meer, als het dat al was met een omzet van 2 miljoen hectoliter.

Verenigde Staten
Moeilijk -> Great Divide Yeti Chocolate Oak Ages (Double Stout, 9.5%)

Was het bij de russen eenvoudig een kopman aan te wijzen, bij de Amerikaanse renners is dat lastiger. Ze zijn of heel oud (Leipheimer) of te jong (Tejay van Garderen) of rijden in dienst van (Danielson, Vande Velden) of zijn niet geschikt voor het hoogste podium in Parijs (Farrar). Echter mag Amerika niet onvermeld blijven want qua bier spelen ze wel degelijk mee op het hoogste niveau! De beste bieren zijn in Nederland niet te krijgen, ze kunnen de vraag uit Amerika zelf al nauwelijks aan. Neemt niet weg dat er nog een boel héle goede bieren hier wel te krijgen zijn. Misschien bent u bekend met Flying Dog en hun aanbod. Dat is misschien de bekendste Amerikaanse “craft beer brewery” in Nederland. Ze hebben er echter nog duizend. Of meer. Nog relatief jonge brouwerijen, zoals Great Divide of hele oude brouwerijen zoals Anchor maken allen mooie bieren die u een keer moet genieten. Er is in de Nederlandse bier(web)winkels genoeg aanbod van USA craft beers!

België
Jurgen van den Broeck ->Dochter v/d Korenaar Embrasse (Stout, 9%)

Natuurlijk. Ik kan een open deur intrappen en roepen dat u Westvleteren XII moet gaan drinken. Nu, veel succes. Even bellen met de biertelefoon, 4 uurtjes rijden en voor een kleine 40 euro heb je een kratje bier. Er is zelfs een handleiding “Hoe koop ik Westvleteren”! Oké, het bier is uitstekend. Eigenlijk geen foutje aan te ontdekken. En natuurlijk de mythische notering op ratebeer.com. Enige probleem is de verkrijgbaarheid. Vervolgens kunt u bij een goed gesorteerde slijterij of zelfs supermarkt een resem aan goede Belgische bieren kopen. Doe dat vooral, ze smaken heerlijk! Bijvoorbeeld de Rochefort 10 (plaats 9 op ratebeer!). Het is dat ze op die site van Orval niets snappen, anders had dat bier al jaar en dag op nummer 1 gestaan. Orval is in Nederland redelijk verkrijgbaar dus mocht u een flesje in het wild zien: kopen.
Maar voor nu wil ik even buiten de gebaande paden treden en u wijzen op de Dochter van de Korenaar. Beetje chauvinistisch is het wel daar een Nederlander aan de roerstok staat maar het bier is… subliem. Evenals de verpakking.

Nederland
Robert Gesink -> Ramses Hop (IPA, 6.6%)

Het zou erg grappig zijn als ik hier wéér een bier van Dochter v/d Korenaar zou aanprijzen maar er zijn nog genoeg Nederlandse brouwers die binnen de landsgrenzen mooi bier brouwen. In vorige epistels over bier zijn bv. Jopen, de Molen e.v.a. al voorbij gekomen. Maar om Gesink (en Ramses) een hart onder de riem te steken wil ik hier eens een bier aanmoedigen welke recht op zijn doel af gaat. Single Hop, “veul” en niet te moeilijk. Op het randje qua balans. Meer verfrissend vind je ze niet. Stel, het is 12 juli en snikheet. Gesink voert ons plan uit en stoomt op een onvermijdelijke overwinning af. Wat drink je dan? Toch geen lauwe pils?! Nee! Je drinkt “Hop!” van Ramsesbier.nl. Nee, ik heb geen aandelen bij Ramsesbier, al is dat wel mogelijk.
U kunt natuurlijk ook iets drinken van Christoffel, Natte Gijt (<- De Hop met de Gijt Tomahawk is hemels), Emelisse, SNAB, Rooie Dop, of een van de andere 115(!!) aktieve (commerciële) brouwers in Nederland. Doe dat vooral!

Heeft u nog tips met betrekking tot mooie bieren in casu de Tour de France? Laat het vooral weten in de comments! Ik ben bijvoorbeeld benieuwd naar Spaanse bieren, let wel op de verkrijgbaarheid in Nederland.

 

 

Bas Van Eijk