HET IS KOERS!

Vooruitblik op het NK: tijdrijden door een VVV-folder

photo Davy Rietbergen/Cor Vos © 2018

Hetiskoers blikt vooruit op het Nederlands Kampioenschap wielrennen

Van 26 tot en met 30 juni zijn de Nederlandse kampioenschappen wielrennen op de weg in Ede. In een reeks artikelen blikt Hetiskoers! vooruit op dit NK aan de rand van de Veluwe en het rivierengebied.

Terwijl de verwachtte temperatuur voor de komende dagen steeds verder oploopt, tellen we af naar het vertrek van de dames en heren profs die woensdag meedoen aan het NK Tijdrijden. Zij rijden een ronde van respectievelijk 31.8km en 40.8km met de start en aankomst aan de Arnhemseweg in Ede (daar waar ook de wegritten komend weekend zullen finishen). De tijdrijders krijgen een ronde over lange, rechte wegen langs dichte bomenrijen, met in de route die de vrouwen afleggen niet meer dan vier bochten. Geen technische klus, wel een parcours voor stoomwalsen. Onderweg duiken er geen grote hoogteverschillen of andere hindernissen op, een eventuele roedel overstekende wolvenwelpen uitgezonderd. We zijn per slot van rekening midden op de Veluwe. Omdat het parcours door de dichte bossen gaat, zal de wind vrijwel nergens een rol gaan spelen. De hitte des te meer: op de stukken langs de stuifzanden van de Harskamp kan de temperatuur woensdag serieus gaan oplopen en zullen de tijdrijders snakken naar een slok uit hun aerodynamische bidons.

De uitgezette route heeft wel wat weg van een recreatief ommetje over de Veluwe en zou zo uit de toeristische VVV-folder kunnen komen: zo passeert de extra lus voor de heren nog de entree van het Kröller-Müller Museum en volgt daarna de weg langs de randen van Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ondanks de absentie van Tom Dumoulin start een aantal sterke tijdrijders, waaronder Niki Terpstra, Wilco Kelderman en Jos van Emden, die afgelopen week de proloog in de ZLM-tour won. Regerend Nederlands Kampioen Dylan van Baarle lijkt ook dik in orde: hij won recent een rit in de Dauphiné.

Bij de vrouwen krijgen we een ijzersterk deelnemersveld, met de volledige top-drie van het laatste WK. Als laatste start regerend wereldkampioen tijdrijden Annemiek van Vleuten, die tegenwoordig in Wageningen woont en dus een soort thuiswedstrijd rijdt. Het wordt bovendien haar eerste tijdrit in de regenboogtrui.
Het punt waar de vrouwen halverwege een volledige U-turn moeten maken, is pal voor de entree van jachthuis Sint Hubertus: een Gesamtkunstwerk dat door Berlage werd ontworpen in opdracht van de zeer bemoeizuchtige Hélène Kröller-Müller. Zij liet een liftje naar de 37 meter hoge uitzichttoren bouwen, uiteraard alleen door haarzelf te gebruiken. De butler mocht de thee via de wenteltrap komen brengen. Het uitzicht over het nationale landschap van de Veluwe is er nog altijd fantastisch.

 

Het Nederlands kampioenschap wielrennen vindt dit jaar plaats in het Gelderse Ede. Op woensdag 26 juni zijn de tijdritten met start en finish aan de Arnhemseweg. Op zaterdag 29 juni en zondag 30 juni worden de wegwedstrijden verreden. Die gaan over een glooiende omloop van 25 kilometer tussen Ede, Bennekom en Wageningen. Meer informatie op www.nk2019.nl

 

Exit mobile version