Site pictogram HET IS KOERS!

Test: Wahoo ELEMNT fietscomputer

Wahoo Fitness, vooral bekend van de slimme fietstrainer Kickr, heeft ook een hele reeks handige fietscomputers en sensors op de markt. Het nieuwste model fietscomputer is de Wahoo ELEMNT. Waar je voorheen altijd een smartphone moest gebruiken in combinatie met de RFLKT kan de ELEMNT ook zonder. Alleen voor de configuratie van de schermen is de smartphone nodig. De connectie verloopt via bluetooth en is middels een QR-code eenvoudig tot stand te brengen. Naast bluetooth beschikt de fietscomputer ook over wifi en ANT+ en dat is handig in combinatie met sensors voor snelheid, cadens en vermogen. De wifi wordt gebruikt voor het synchroniseren van je ritten en routes met diverse apps, zoals Strava. Dit alles werkt zonder veel handelingen en feilloos: gemak dient de mens.

De fietscomputer wordt geleverd met drie bevestigingsopties en dat is een luxe op zich. Zo heeft de ELEMNT reeds dienst gedaan op mijn racefiets, MTB én op de step van mijn vriendin zonder dat hiervoor extra kosten gemaakt hoeven te worden. Van 2Moso, de verdeler voor de Benelux, had ik al eens de hartslagband TICKR gekregen en nu zaten naast de ELEMNT ook de snelheids- en cadanssensor in de doos. Als de ELEMNT eenmaal is geactiveerd, worden alle drie de sensoren direct herkend, alsmede de KICKR SNAP die ik gebruik voor het virtuele wielerspel Zwift. Met de fietscomputer kun je eenvoudig de weerstand van de trainer instellen op basis van bijvoorbeeld het gewenste wattage, alhoewel dat in Zwift natuurlijk niet nodig is omdat het spel de weerstand bestuurt.

De ELEMNT is een intuïtief apparaat. Alle functies spreken voor zich en het instellen van schermen is via de app (iOS | Android) een fluitje van een cent. Als je telefoon gekoppeld is, zal de ELEMNT telefoontjes en berichten op het scherm weergeven. Persoonlijk vind ik dat erg handig als ik bereikbaar moet blijven voor mijn werk: zonder te stoppen weet je wie er belt of wat er speelt.

Het scherm is bewust monochroom. Dat komt ten goede aan contrast en batterijduur. Ik vind dit een slimme keuze want een vorige fietscomputer die was opgeleukt met een kleurenscherm hield het geen dag vol op een volle batterij én als de zon direct op het scherm scheen kon je geen sloot van de weg onderscheiden. Zoals gezegd kun je het scherm eenvoudig zelf indelen via de smartphone-app. Uit de ellenlange lijst met mogelijke data en actieve sensors kies je 10 gegevens op basis van prioriteit. Die prioriteit is ten behoeve van de zoomfunctie: het basisscherm toont alle 10 de gegevens, maar je kunt eenvoudig zoomen – ook met handschoen – zodat belangrijke gegevens groter in beeld komen. Natuurlijk heb je ook de mogelijkheid verschillende schermen in te delen met minder dan 10 gegevensbronnen en kan je eenvoudig switchen tussen deze schermen.

De fietscomputer is voorzien van een mini-USB-aansluiting die gebruikt wordt om op te laden of gegevens over te zetten bij gebrek aan bluetooth of wifi. De batterijduur bedraagt een uitbundige 17 uur en uiteraard is het mogelijk om via een powerbank het toestel bij te laden.

De GPS-module werkt snel en is nauwkeurig. Let wel dat je op het apparaat zelf geen route kunt aanmaken, alleen bestaande routes kunnen worden ingeladen van diverse bronnen (o.a. Dropbox, Strava e.d.). Mocht je ter plekke een route willen creëren, dan moet dit via een externe applicatie of website en dat is omslachtig. Althans, ik heb nog geen handige app gevonden die snel een route naar huis berekent in geval van een hongerklop én deze kan exporteren naar GPX. Tips zijn welkom ;-)

Het apparaat heeft aan de linkerkant en bovenkant een aantal led-lampjes die je zelf eenvoudig kunt programmeren. Ze geven bijvoorbeeld in één oogopslag weer welke kant je op moet als je een route volgt of wanneer je boven je omslagpunt rijdt. Het is een handige toevoeging als je bijvoorbeeld op hartslag traint.

Zoals het Wahoo betaamt is de fietscomputer compatibel met heel veel applicaties en sensoren, ook van andere ontwikkelaars. Een uitstekende review in het Engels waarin dieper ingegaan wordt op alle mogelijkheden is te lezen op DC Rainmaker en uiteraard via de Digitale Sporter.

Laatste berichten van Bas Van Eijk (alles zien)
Mobiele versie afsluiten